Framgångarna för högerextrema och nationalistiska krafter i länder i nord riskerar att leda till att Parisavtalet faller samman. Den farhågan lyftes i samband med att afrikanska experter möttes i Nairobi vid en konferens om klimatförändring och utveckling.
KLIMAT Parisavtalet från december 2015 anses vara ett viktigt verktyg för att kunna bekämpa klimatförändringarna. Men också för att få fram de investeringar som krävs för att länder ska kunna ställa om och hantera ett förändrat klimat och få tillgång till den finansiering de behöver.
De experter som deltog vid mötet i Nairobi menar att kontinentens länder måste tala med gemensam röst – men underströk också att förhandlingarna kring klimatet hotas av förändringar i det politiska landskapet i vissa länder.
– Uppsvinget för inåtblickande nationalistiska högerrörelser och klimatförnekare är en signal om att positionerna hårdnar bland dem som i hög grad är ansvariga för världens klimatproblem, sade Mithika Mwenda, som är ordförande för Pan-African Climate Justice Alliance, vid mötet.
Vid det kommande klimattoppmötet i Polen i december ska världens länder förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras. Men en del afrikanska företrädare menar att det finns en risk för att vissa krafter vill sinka processen, eftersom den innebär att rika länder också ska finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer.
Sedan Parisavtalet undertecknades har klimatskeptikern Donald Trump blivit president i USA samtidigt som högerextrema krafter vunnit terräng i flera europeiska länder.
Donald Trump har meddelat att USA planerar att dra sig ur Parisavtalet, vilket underminerar överenskommelsens globala prägel och slår mot de deltagande ländernas förtroende för klimatförhandlingarna.
Deltagarna vid klimatkonferensen i Nairobi underströk vikten av att få fram inhemska lösningar, och att man talar med en gemensam röst.
I sitt inledningstal underströk Kenyas miljöminister Keriako Tobiko att klimatfrågan handlar om liv eller död i många afrikanska länder.
– Vi har alla upplevt de förödande effekter som klimatförändringar haft för våra befolkningars liv och försörjningsmöjligheter, liksom för våra nationers ekonomier. Trots att den afrikanska kontinenten endast står bakom fyra procent av de globala utsläppen av växthusgaser är det den mest utsatta kontinenten, sade han.