En 49-årig man åtalas för spioneri mot tibetaner i Sverige för Kinas räkning. För det fick han pengar av en kinesisk diplomat i Polen, enligt åklagaren.
SVERIGE 2018-04-11 Mannen har enligt åtalet spionerat på tibetaner i Stockholm och på andra platser i Sverige. Han misstänks ha samlat in information om personliga förhållanden såsom boende, familjeförhållanden och resor som gjorts till politiska möten och ”möten beträffande vissa för den kinesiska regimen särskilt viktiga personer”.
Syftet var att ”överlämna dessa uppgifter till företrädare för den kinesiska staten”, enligt åtalet. Spioneriet misstänks ha ägt rum åtminstone mellan juli 2015 och februari 2017.
Mannen har enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist haft kontakter med kinesiska regimföreträdare i Polen och Finland. Särskilt nämns en ambassadsekreterare vid Kinas beskickning i Warszawa. Dit misstänks den åtalade ha rest flera gånger, fått uppdrag och betalt för sina uppgifter. Vid åtminstone ett tillfälle ska han ha fått motsvarande cirka 50 000 kronor. Pengarna stoppades i en medicinförpackning.
Brottet är enligt åklagaren grovt eftersom det har ”varit satt i system, pågått under lång tid och kan ha orsakat eller kan komma att orsaka ett stort antal personer allvarlig skada”.
–Det finns konkreta uppgifter om att påtryckningar sker emot anhöriga i Kina eller i Tibet, säger Mats Ljungqvist till TT.
På så vis kan personer i Sverige påverkas som annars inte är åtkomliga för regimen, påpekar åklagaren. Människor som kartlagts här riskerar också repressalier om de besöker Kina, säger han.
Den åtalade, som själv är av tibetansk härkomst, har utgett sig för att sympatisera med tibetaner och tibetansk självständighet.
Svensk åklagare och säkerhetspolis har haft ögonen på mannen länge – han förekom redan 2010 i en utredning om kinesiskt flyktingspionage. Men först nu åtalas han också.
– Den här typen av ärenden är oerhört svåra att bevisa. Det vi har att göra med är stater med oerhörda resurser. De använder sig av metoder för att dölja sin verksamhet som är oerhört svåra att komma åt, säger Ljungqvist.
När diplomater är inblandade kan de inte heller åtalas, endast utvisas om regeringen så vill.
Den 49-årige mannen har suttit häktad, men har därefter haft reseförbud och anmälningsplikt.
– Han förnekar olovlig underrättelseverksamhet, säger mannens advokat Mikael Söderberg, som i övrigt inte har några kommentarer för dagen.
Fakta: Flyktingspionage
Så kallat flyktingspionage, som juridiskt rubriceras som olovlig underrättelseverksamhet, riktas mot till exempel oppositionella, regimkritiker och andra som lever i exil.
Syftet med spionaget kan vara att hindra regimkritik genom påtryckningar mot flyktingarna själva, eller genom påtryckningar mot anhöriga som finns kvar i hemlandet.
Det händer också att personer med svenskt ursprung, som stöttar flyktingarna, utsätts för spionage.
Stater som bedriver flyktingspionage lägger ofta ner stora resurser för att hindra individer och grupper från att bedriva regimkritisk verksamhet.
Straffet för brottet är upp till fyra års fängelse. Om agenterna är diplomater kan de inte åtalas. Regeringen kan då förklara dem persona non grata (ovälkomna) och utvisa dem.
Källa: Säkerhetspolisen