USA planerar att inrätta en rymdstyrka och det höjs ett varnande finger för en kosmisk kapprustning. Men varför bryr sig militären om rymden? Vi reder ut begreppen.
VÄRLDEN Vad finns det för hot i rymden?
Det militära hotet ligger i att andra länder kan förstöra ett lands rymdsystem – satelliter som är nödvändiga för kommunikation, spårning och övervakning.
– Speciellt USA är fruktansvärt beroende av sina satellitsystem i det militära. Länder som USA känner sig mer och mer hotade, och ser hur andra länder bygger upp förmågor som kan slå ut rymdsystem, säger Daniel Faria, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Och nej, inte ens i periferin handlar de militära planerna om hot från utomjordingar, betonar han.
Finns det andra länder som har rymdstyrkor?
Ryssland har en egen rymdstyrka , som inrättades 2015. Kinas rymdprogram har alltid varit en del av landets militär, och 2015 bildades en separat styrka med syfte att koordinera alla militärens rymdrelaterade uppgifter, skriver det amerikanska magasinet Fortune.
Hur tas planerna på en rymdstyrka emot i USA?
Förslaget har mött mycket kritik, som i mångt och mycket går ut på att dessa funktioner redan finns inom flygvapnet. En tidigare astronaut och befälhavare inom flottan, Mark Kelly, säger till nyhetsbyrån Reuters att det är meningslöst att skapa en ny styrka som bara innebär mer byråkrati.
Samtidigt är rymdproblematiken inte ny utan finns i flera försvarsstrategier och budgetar på senare år.
– De som är insatta och kan det här i USA tycker att landet är väldigt sårbart när det gäller rymdfrågor. Det anses lätt att störa ut systemen och då pajas rätt mycket av den amerikanska militära ledningsförmågan. President Trump driver väldigt hårt att man vill ha det som en sjätte försvarsgren, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.
Kan vi vänta oss en kosmisk kapprustning?
Både politiker och fredsorganisationer i USA varnar för det. Vissa menar att den redan pågår, enligt Daniel Faria.
– Problemet är att det är svårt att säga vad som är ett vapen i rymden. Redan i dag finns det satelliter som går väldigt nära andra länders satelliter, som lika gärna skulle kunna knuffa bort dem eller förstöra en antenn. Det här är otroligt farligt eftersom det saknas transparens i rymden, ingen vet riktigt vad som pågår, säger han.
– Skulle ett land som Kina få för sig att någon håller på att mixtra med en satellit kopplad till deras kärnvapenprogram kan det bli skarpt läge direkt.
Får man ens kriga i rymden?
Nja, det är en tolkningsfråga. I januari 1967 undertecknades Rymdfördraget i FN, ett avtal som slår fast en rad rymdrättsliga principer. Där står bland annat att kärnvapen och massförstörelsevapen inte får placeras ut i kretslopp runt jorden. Men det finns inget direkt förbud mot vapen, vilket Sverige gärna vill se.
I den svenska rymdstrategin står det skrivet att ett mål bör vara att ”förhindra utplacering av vapen i rymden och motverka att den blir en arena för konflikter”.
Charles Richard, militärchef vid USA:s övergripande militärkommando, sade så här vid en konferens i fjol, enligt CNBC :
– Det pågår inget krig i rymden, men jag tycker inte att vi kan säga att det är fred heller. Med de växande säkerhetshoten mot våra rymdsystem så måste vi förbereda oss på konflikter som utökas till rymden.
Sofia Tanaka/TT
Fakta: USA:s rymdstyrka
Redan i juni meddelade USA:s president Donald Trump att han vill skapa en amerikansk rymdstyrka, vid sidan av flottan, kustbevakningen, marinkåren, armén och flygvapnet.
Nu har vicepresident Mike Pence meddelat att regeringen vill att militärens sjätte gren, ”US Space Force”, ska vara på plats redan 2020.
Rymdstyrkan planeras vara ansvarig för en rad viktiga rymdbaserade system, allt från gps-system till sensorer som spårar robotuppskjutningar.
Källa: Reuters, AFP