Det ser bra ut för Imran Khan, cricketspelaren som blev politiker, när nästan hälften av rösterna i gårdagens pakistanska parlamentsval räknats. Hans rörelse PTI ser ut att kunna ta hem över 100 platser i nationalförsamlingen och eventuellt få egen majoritet.
PAKISTAN Det går mycket bättre för PTI än vad någon förutspått, säger Sydasienkännaren Sten Widmalm.
Om något av de distrikt som är kvar att räkna är starka fästen för regeringspartiet PML-N kan dock resultatet förändras. Regeringspartiet, som nu ser ut att tappa makten, hävdar valfusk och har redan innan resultatet offentliggjorts uppgett att det inte kommer att godta det.
– Det är ett så uppenbart fusk att alla brister ut i gråt. Det de har gjort i dag kastar Pakistan 30 år tillbaka i tiden, säger dess ledare Shehbaz Sharif vid en presskonferens i Lahore, rapporterar AFP.
PML-N har under flera veckor anklagat landets militär för att försöka rigga valet till förmån för Imran Khan, och Khans PTI sägs också vara det parti som har närmast relation med landets mycket inflytelserika militär.
Sten Widmalm, som är professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, utesluter inte att det kan ha förekommit både valfusk och valpåverkan.
– Militären har aldrig haft en så stark närvaro i ett val tidigare, de har haft 800 000 soldater ute vid vallokalerna, säger han.
När jag har varit i vallokaler i Sydasien har jag sett hur folk står utanför och skriker vilket parti väljarna ska rösta på och hotar folk.
Segervissa PTI-anhängare
Valfusk kan i efterhand prövas i valkommissionen, leda till omval i vissa distrikt och kasta resultatet över ända. Landets valmyndighet hävdar dock att den något försenade rösträkningen inte beror på någon ”konspiration”.
– Det ligger ingen konspiration eller någon typ av press bakom fördröjningen av resultaten. Förseningen beror på att resultatöverföringssystemet har kollapsat, säger Babar Yaqoob vid landets valmyndighet, under natten lokal tid till AFP.
Anhängare till Khan firar redan vad som skulle kunna bli en historisk seger. Partiets talesperson Fawad Chaudhry twittrar ”Grattis till landet för ett nytt Pakistan! Premiärminister Imran Khan”, trots att partiet inte officiellt utropat segern.
De senaste månadernas valrörelse har skakats av en lång rad blodiga dåd och gårdagens val var välbevakat av militär och polis. Trots det dödades 31 personer i en explosion vid en vallokal i staden Quetta på onsdagsmorgonen.
IS har sagt sig ligga bakom attacken enligt ett uttalande via propagandaorganet Amaq.
Bakgrund: Partierna i parlamentsvalet
Samtliga 342 platserna i nationalförsamlingen stod på spel i valet i Pakistan den 25 juli. Det finns ett stort antal småpartier men maktkampen har huvudsakligen stått mellan de tre stora:
Muslimska förbundet (PML): Konservativt parti som ledde självständighetsrörelsen och står militären nära. Förhållandevis USA-vänligt.
Har flera gånger splittrats, den största fraktionen är PML-N, som vann det förra valet 2013. PML-N leddes av Nawaz Sharif, som i och med valsegern blev premiärminister. Han tvingades dock att avgå förra sommaren efter korruptionsanklagelser som kommit fram i Panamadokumenten och dömdes till fängelse i början av juli i år. Partiet leds nu av hans bror, Shehbaz Sharif. Symbol: tiger.
Pakistans rörelse för rättvisa (PTI): Brukar beskrivas som en sociopolitisk rörelse, ett mittenparti som kämpar mot korruption och vill se utbildningsmöjligheter för alla. Viss populistisk framtoning, lockar många unga. Grundaren och ledare Imran Khan har varit starkt kritisk mot USA och dess drönarkrigföring. Symbol: cricketslagträ.
Lätt vänsterinriktade Pakistanska folkpartiet (PPP): Ursprungligen ett socialistiskt och nationalistiskt parti som har rört sig mot den politiska mitten. Grundades på 1960-talet av Zulfikar Ali Bhutto. När denne avrättades tog dottern Benazir Bhutto över. Hon mördades under valkampanjen 2007 och nu är hennes och expresident Asif Ali Zardaris son Bilawal Bhutto Zardari ordförande. Han var för ung för att kandidera till parlamentet vid det förra valet men ställer upp i år, 29 år gammal. Symbol: pilbåge.
TT