Det internationella samfundets passivitet efter att rohingyer attackerats i delstaten Rakhine i Myanmar 2016 banade väg för det folkmord som sedan följde. Det är slutsatsen i en ny rapport från människorättsorganisationen Fortify Rights.
MYANMAR Den nya rapporten är baserad på över 250 intervjuer, som genomförts under två års tid, med bland andra ögonvittnen, personer som överlevt attacker, samt poliser och militärer i Myanmar.
Rapportförfattarna påpekar att myndigheterna i Myanmar under flera decennier utsatt den muslimska minoritetsgruppen för systematiska människorättsbrott, och att den senaste stora våldsvågen mot rohingyer planerades i flera månader i förväg.
Enligt Fortify Rights, som är baserade i Sydostasien, reagerade inte omvärlden efter att ”Myanmars armé mördade, våldtog, torterade och fördrev civila rohingyer i oktober och november 2016”. Denna passivitet banade enligt rapportförfattarna ”vägen för folkmord” och gjorde det möjligt för Myanmars myndigheter att förbereda den kommande våldsvågen.
Enligt rapporten finns det skäl att beskriva de brott som begåtts mot rohingyer som folkmord och brott mot mänskligheten, och Fortify Rights har identifierat 22 poliser och militärer som man menar bör utredas för sin delaktighet i övergreppen.