Efter inrikespolitisk turbulens väntas Storbritanniens premiärminister Theresa May i dag slutligen presentera planen för hur Storbritannien önskar gå ut ur EU.
Mays plan innebär en mjuk brexit, alltså en skilsmässa från EU där Storbritannien och unionen behåller en del relationer. Bland annat kan Storbritannien behålla viss tillgång till EU:s inre marknad och skapa en slags tulluppgörelse med EU, som beskrivs som ”väldigt komplicerad” av Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.
–Storbritannien skulle ta tull på varor för EU:s räkning och sedan betala dessa vidare till EU, säger hon.
Gäller bara varor
För varor som är avsedda för den brittiska marknaden gäller brittiska tariffer och för varor avsedda för EU:s marknad appliceras EU:s tariffer. Detta gäller dock bara för varor, inte för tjänster, vilket har mötts av kritik under processen då planen tagits fram.
–Det som Theresa May vill ha är alltså ett avancerat frihandelsavtal för varor, säger Barnard.
Gränserna mot länderna runt omkring önationen blir enligt planen skarpare, förutom mellan Nordirland och Irland och mellan Storbritannien och Nordirland.
Ministeravhopp
Den mjukare linjen har fått både brexitminister David Davis och utrikesminister Boris Johnson att hoppa av, liksom två högt uppsatta medlemmar i Mays parti.
Men premiärministerns problem är inte över än. Även i Bryssel kan hon stöta på motstånd. Flera höga företrädare för EU har flaggat för att Storbritannien bör sänka sina förväntningar över hur täta banden med EU kommer att vara i framtiden.