Premiärminister Viktor Orbán och hans Fidesz tog ytterligare en storseger i söndagens parlamentsvalval i Ungern. Vad innebär detta för brännande frågor som migrationen och relationen till EU? Statsvetaren Anamaria Dutceac Segesten svarar på tre viktiga frågor som aktualiserats efter valet.
UNGERN 2018-04-09 TT – Vad får det här för konsekvenser för Ungerns relation till EU?
– Det här gör saker och ting mer komplicerade; det var inte det valresultat som EU hade hoppats på. Ungern har format en allians tillsammans med Polen i EU, de två delar syn i många frågor, exempelvis gällande invandring och uppfattning om nationalstatens roll. Det gör det svårare för EU att agera mot den odemokratiska utvecklingen enligt artikel sju i fördraget eftersom det kräver att de får med sig övriga medlemsstater och där lär inte Polen ställa upp, i och med att de själva riskerar att bli straffade av samma anledningar. Ungern och Polen har en sorts illiberal allians, säger Anamaria Dutceac Segesten, vice föreståndare för Centrum för Europastudier vid Lunds universitet.
TT: Fidesz gick till val på ett starkt migrationskritiskt program. Vad får valresultatet för konsekvenser för migrationen?
Huvudvärken för EU kommer att fortsätta. Fidesz har försökt ingjuta rädsla hos väljarna och har gått till val på att de ska blockera alla försök till att föra en progressiv debatt om migrationen i EU. Samtidigt har EU möjligheten att sätta ekonomisk press på Ungern genom hot om att landet inte kommer att få del av resurser från EU-fonderna, så kanske kommer pengarna få sista ordet i slutändan.
Men det blir svårt för Fidesz att kompromissa i migrationsfrågan eftersom detta skulle riskera att minska deras förtroendekapital hos de inhemska väljarna.
TT: Framgångarna uteblev för oppositionssidan. Varför blev det så?
Under den här valrörelsen har Ungern saknat en opposition värd namnet: De har varit oenade och presterat dåligt. Tanken före valet var att det bara skulle finnas en person per valkrets att rösta på oavsett parti, men så blev det inte. I stället har de tävlat mot varandra och splittrat rösterna. Detta har tillsammans med Fidesz förändringar av grundlagarna och vallagarna inneburit att oppositionen nu är mer eller mindre förintad.
Den största omedelbara konsekvensen som resultatet lär få för det politiska landskapet är att den högerextrema retoriken kommer att ha en än mer dominant ställning. Dessutom kommer polariseringen mellan stad och landsbygd sannolikt att öka; Fidesz blev största parti i nästan samtliga valkretsar utom Budapest.