Den S–Mp-ledda regeringen har gett klartecken till Nord Stream 2:s ansökan om att förlägga en del av sin gasledning i den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Visserligen säger sig regeringen vara fortsättningsvis kritisk till grundfrågan, men menar att det är svårt att säga nej.
SVERIGE 123 mil lång är det tänkt att den färdiga gasledningen ska bli. Av den sträckan kommer cirka 50 att gå genom den svenska ekonomiska zonen. Kritiken mot projektet har främst bottnat i försvarspolitiska ställningstaganden, där Nord Stream 2 ses som ett sätt för den ryska regimen under president Vladimir Putin att säkra sin ekonomiska och politiska ställning långt västerut i östersjöområdet.
Näringsminister Mikael Damberg pekar på Ukrainas utsatta läge, där Ryssland har makten att idka utpressning på makten i Kiev med hjälp av hot om inställda gastransporter.
– Det finns en risk för att energileveranserna skulle kunna användas som politisk påtryckning, säger näringsministern till TT.
Damberg tror ändå inte att det är möjligt att säga nej till projektet, och slår fast att gasjätten Gazprom har sex år på sig att färdigställa projektet.
I städer som Karlshamn, där Gazprom lär ansöka om att få använda sig av hamnområden, har kommunstyrelsen sagt ja till att låta bolaget få förvara rören under tiden som gasledningen byggs.
– Jag är inte förvånad över att det blev ett ja. Men det påverkar inte vår ekonomi, för rören finns ju redan där, säger Per-Ola Mattsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, till SVT Nyheter.