Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Radar

Ny era inledd i spansk politik

Francisco Seco/AP/TT | Stark medvind för Ciudadanos partiledare Albert Rivera.

Förändringens vindar blåser i spansk politik. De traditionella politiska partierna är under hård press och det politiska landskapet håller på att omformas i grunden. Sticker ut gör det växande mittenhögerpartiet Ciudadanos – som går en svår balansgång.

SPANIEN Spanjorerna tycks hjärtligt trötta på sina mutkolvar till politiker efter den stora korruptionsskandalen som skadat konservativa Partido Popular (PP) – och vars ledare Mariano Rajoy nyligen petades från premiärministerposten. Socialistpartiet PSOE:s Pedro Sánchez är den som tar över rodret, och längre fram stundar nyval.

Besvärlig sits

Till skillnad från andra partier har mittenhögerns Ciudadanos stark medvind, påpekar statsvetaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för Europapolitiska studier.

Ciudadanos har nu den besvärliga situationen att de har väldigt höga opinionssiffror men de har inte tillräckligt med mandat för att agera politiskt i det här läget. För Ciudadanos är det bra med ett nyval då de kan stärka sin makt i parlamentet, säger Jakob Lewander och fortsätter:

De bestämde sig för att välta den bräckliga jätten Partido Popular, samtidigt som Ciudadanos har vuxit så pass mycket att de måste kunna utgöra ett regeringsalternativ – och det blir svårt. Samtidigt som de ska appellera till Partido Populars väljarbas måste de förhålla sig kritiskt till Partido Popular.

Ny era

Det talas om att en helt ny era inleds i spansk politik. I likhet med många andra nationer i Europa går landet igenom en omvälvande period; i Spanien handlar det om en ökad politisk fragmentisering som försvårar det parlamentariska läget.

Det är viktigt att låsningarna i parlamentet upphör, så att det går att göra politik igen och bedriva politiskt arbete. Det är också det som medborgarna vill ha, de vill ha reformer och en normalisering, säger Jakob Lewander till TT.

Fakta: Fördelning av mandat i Spanska parlamentet

Det spanska parlamentet har 350 platser. Efter det senaste valet 2016 ser fördelningen ut på följande sätt i underhuset:

Högerpartiet Partido Popular (PP): 137 mandat

Socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE): 85

Vänsteralliansen Unidos Podemos: 71

Mittenhögerpartiet Ciudadanos: 32

Katalanska nationalistpartiet ERC (vänster): 9

Katalanska nationalistpartiet CDC (borgerligt): 8

Baskiska nationalpartiet EAJ-PNV (mittten): 5

Baskiska nationalistpartiet EH Bildu (vänster): 2

Kanariska nationalistpartiet CCA-PNC (borgerligt): 1

Källa: Junta electoral central

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV