Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Radar

Conte ny ledare för Italiens regering

Foto: Ettore Ferrari/AP/TT | Juridikprofessorn Giuseppe Conte har svurits in som Italiens nye premiärminister.

Italiens politiska kris är över efter tre månaders ovisshet – juridikprofessorn Giuseppe Conte har svurits in som ny premiärminister.
De två EU-skeptiska partierna som nu styr landet kan leda till att fördjupningen av EU-samarbetet bromsas upp, säger en expert.

ITALIEN Nästan tre månader har förflutit sedan det främlingsfientliga partiet Lega och den populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) blev de stora segrarna i parlamentsvalet den 4 mars.

På torsdagskvällen togs det slutgiltiga steget mot en ny regering när president Sergio Mattarella gav grönt ljus till 54-årige Giuseppe Conte som premiärminister. Carlo Cottarelli, som tidigare fick i uppdrag av presidenten att bilda en tillfällig teknokratisk regering, drog sig tillbaka och lämnade över mandatet till Conte. På fredagen svors han in som ledare för Italiens regering.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk gratulerar i ett brev Giuseppe Conte till posten som premiärminister, och tillägger att han hoppas på enighet och solidaritet så att Italien tillsammans med övriga EU-länder ska kunna möta de utmaningar som kontinenten står inför.

Vice regeringschefer

Den nya regeringen är en koalition mellan Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega. De två partiledarna blir vice regeringschefer – Legas partiledare Matteo Salvini, 44, får dessutom inrikesministerposten och Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio, 31, tilldelas ministerposten med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor.

– Utan att lova några mirakel kan jag säga att efter några månader med den nya förändringsbenägna regeringen vill jag att vi får ett land med lite mindre skatt och lite mer säkerhet, några fler jobb och några färre illegala invandrare, sade Salvini i ett tal i samband med presidentens godkännande, skriver nyhetsbyrån AFP.

Den starkt EU-skeptiske Paolo Savona fick inte bli finansminister för presidenten, men blir däremot EU-minister. På utrikesministerposten hamnar den partilöse Enzo Moavero Milanesi, EU-minister i den tidigare premiärministern Mario Montis teknokratregering. Endast fem av 18 ministrar är kvinnor.

Expert: Kan bromsa samarbetet

Lega och Femstjärnerörelsens nya EU-skeptiska regering kan innebära att en eventuell fördjupning och utvidgning av EU-samarbetet bromsas upp, enligt Italienkännaren Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerradikala partier vid Södertörns högskola i Stockholm.

– Man kommer att få ett EU med större konfliktytor. Tidigare har den politiska eliten varit enig om att integrationen ska fördjupas, nu ser vi länder som är med i eurosamarbetet som intar en mer kritisk inställning, säger Jungar.

– EU kommer att få svårare att formulera en gemensam politik.

Italien, som på grund av sitt geografiska läge vid Medelhavet är ett av de europeiska länder som har tagit emot flest flyktingar och migranter, kommer sannolikt att sätta press på andra EU-länder att fördela ansvaret för flyktingmottagningen. Landet kommer sannolikt även att införa en striktare invandringspolitik, enligt Jungar.

– Invandringen är Legas viktigaste fråga, det är klart att de kommer att kräva att få gehör för den politiken. Både nationellt och gentemot EU, säger Jungar.

Bakgrund: Två ledare delar på makten

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen

Luigi Di Maio tog i fjol över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Femstjärnerörelsen är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som vägrade att ingå i några koalitioner inför valet.

Matteo Salvini, 44 år, Lega

Matteo Salvini hamnar i samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega, tidigare Lega Nord, är ett EU-kritiskt och främlingsfientligt parti som kampanjar med slagord som ”italienarna först”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV