De åker från by till by i Burkina Fasos otillgängliga norra trakter, för att dela ut gratis preventivmedel och ge abortrådgivning. Teamet från The Marie Stopes Ladies, en av få organisationer som trotsar USA:s munkavleregel, jobbar in i det sista. I juni kan det vara slut på barnmorskornas arbete.
BURKINA FASO I Burkina Faso har teamet på tio personer från The Marie Stopes Ladies helt och hållet finansierats av det amerikanska biståndsorganet USAID.
Men i samband med att USA:s president Donald Trump – för att blidka de kristna konservativa väljarna på hemmaplan – har återinfört den så kallade munkavleregeln, stoppas allt stöd till de organisationer som utför aborter. Organisationerna får inte ens ge information om aborter.
Enligt USAID följer 733 organisationer regeln och får fortfarande stöd. Men i Afrika är The Marie Stopes Ladies en av de två största givarna av preventivmedel och familjerådgivning. Den andra är International Planned Parenthood Federation. Utöver dessa två organisationer är det bara ytterligare två som vägrat följa Trumps beslut.
Familjerådgivning avgörande
I ett land som Burkina Faso, där födelsetalet ligger på i snitt 5,5 barn per kvinna, är gratis preventivmedel och familjerådgivning avgörande, påpekar Georges Coulibaly, landansvarig för The Marie Stopes Ladies i Burkina Faso.
Alla de kvinnor som har fått preventivmedel kommer att sluta använda dem eftersom de inte har råd med det, säger Georges Coulibaly till Reuters.
I Uganda är 17 av The Marie Stopes Ladies 35 team redan borta. Och i Zimbabwe, där hjälporganisationens närvaro är stor, har hälften av de 1 200 team som arbetade med att sprida information bland invånarna på landsbygden lagts ned.
I norra Burkina Faso har den brittiska biståndsmyndigheten DFID täckt upp så att verksamheten kan fortsätta till juni. Vad som händer därefter är oklart. Georges Coulibaly hoppas på andra bidragsgivare för att hålla verksamheten vid liv.
En kvinna dör var tredje timma
Ungefär var tredje timma dör en kvinna till följd av komplikationer i samband med förlossning i Burkina Faso, enligt statistik från WHO. Trots det hindras de ofta av sina män från att fatta beslut som rör den egna hälsan. En av organisationens medarbetare, barnmorskan Julienne Kima, ger sig dagligen ut på sin moped för att hjälpa landsbygdens kvinnor.
”De kvinnor jag tar hand om bryr sig inte om vilken ansiktskräm som ger den bästa lystern. Det är undergivna kvinnor som inte får sista ordet i sitt eget hushåll. Kvinnor som är fastkedjade vid ett grymt öde”, berättar Julienne Kima enligt organisationens hemsida.
Men det finns ljusglimtar. Julienne Kima minns den mamma som tillsammans med sin 13-åriga dotter Doris uppsökte henne för att få råd. Trots att mamman inte kunde läsa eller skriva hade hon förstått vikten av familjeplanering, minns Julianne Kima:
”Hennes enda önskan var att dotterns liv skulle bli bättre än hennes”.
Fakta: Munkavle mot aborter
USA har i långa perioder tillämpat den så kallade munkavle-regeln – gag rule – som innebär uteblivet stöd till de organisationer som tillhandahåller abortrådgivning, utför lagliga aborter eller deltar i abortdebatten utomlands.
Regeln har fått sitt smeknamn av att den, med USA:s biståndspengar som vapen, anses sätta munkavle på hjälparbete i till exempel Afrika. Den är också känd som Mexico City-policyn.
Den som introducerade regeln 1984 var den republikanske presidenten Ronald Reagan.
Munkavle-regeln underminerar yttrandefriheten och är till skada för fattiga kvinnors liv och hälsa, visar dokumentation och utvärderingar som gjorts. Den har inte heller lett till att antalet aborter blivit färre.
Källor: Change (Center for Health and Gender Equity) med flera.