Den svenska Malistyrkans framtid efter nästa sommar är oklar.
– Det är en väldigt besvärlig mission, säger utrikesminister Margot Wallström (S).
SVERIGE/MALI Regeringen har föreslagit för riksdagen att Malistyrkan ska vara kvar med omkring 320 man till nästa sommar. Vad som sker därefter är oklart.
Något besked om vad som ska ske på längre sikt lämnades inte när Wallström var i riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott.
– Det var väldigt tvehågset, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).
Enligt honom är det tydligt att Försvarsmaktens nuvarande budget inte räcker för att ha kvar styrkan i flera år till. Den kostar i dag runt 850 miljoner kronor om året.
Liberalerna vill att regeringen tidigt och tydligt ger besked till FN och inblandade länder om vad som ska hända med den svenska Malistyrkan.
– Alla indikationer pekar på att utvecklingen i Mali går åt fel håll, säger Widman.
– Förr eller senare måste man överväga att dra sig tillbaka, även om man gör nytta.
Wallström håller med om att både det militära uppdraget och det politiska läget i landet är besvärligt, men betonar att den svenska insatsen är viktig för Mali. Hon uppger att uppdraget fram till nästa sommar ”i stort sett” kommer att se ut som i dag. Därefter kan man, enligt Wallström, diskutera inriktningen på den svenska insatsen.
TT: Är det värt 850 miljoner kronor om året?
– Det kan man alltid fråga sig. Vad skulle hända om vi inte är där.? Vi vill ju visa att vi är solidariska, säger Wallström.