Sköldpaddsentusiaster i Sverige och världen kämpar för att rädda över 11 000 strålsköldpaddor som hållits i fruktansvärda förhållanden av smugglare på Madagaskar.
SVERIGE Stanken från döda och döende djur lockade myndigheterna till den vita villan i staden Toliara på Madagaskar i mitten på april. I huset hittades 11 000 strålsköldpaddor, många i så dåligt skick att hundratals dog de närmsta dagarna.
Nu har sköldpaddsentusiaster världen över engagerat sig för att rädda de som finns kvar. Veterinärer från Shedd Aquarium i USA har åkt till ön för att hjälpa till med arbetet och även i Sverige har man engagerat sig.
Vi har börjat samla in pengar och har varit i kontakt med dem på plats i Madagaskar för att se hur vi bäst kan hjälpa till och ge stöd, säger Linn Lagerström, zoolog på Parken Zoo och koordinator för det europeiska bevarandeavelsprogrammet för strålsköldpaddan.
Återhämtning tar tid
En sköldpadda kan leva under ganska lång tid utan mat eller vatten men arbetet med att få dem friska igen kommer att ta tid.
De lever i flera månader innan de dör så det är väldigt grymt sätt att hantera djuren. Det kommer ta tid för dem att återhämta sig. Det går inte att bara släppa ut dem, säger Linn Lagerström.
Strålsköldpaddan är skyddad på Madagaskar men trots det har en dramatisk minskning av djuren skett under bara de senaste åren. Det beror dels på att deras habitat håller på att förstöras, dels för att de jagas och smugglas framför allt till Asien, säger Linn Lagerström. Strålsköldpaddans karaktäristiska skal gör den också allt mer populär som husdjur.
Vanligt med stölder
Det man har sett är att populationen på kort tid har halverats och sedan halverats igen. Fortsätter det i den här takten är man orolig för att det kanske inte finns några kvar så snart som 2030, säger Linn Lagerström.
I Sverige och Europa finns en liten laglig handel med strålsköldpaddor som fötts upp i fångenskap men djurets popularitet gör också att det är vanligt med stölder av sköldpaddor från till exempel djurparker.
Det försvinner runt 5–6 sköldpaddor om året från djurparker i Europa.
Fakta om strålsköldpaddan
Stålsköldpaddan finns bara naturligt på Madagaskar. Den fångas och smugglas framför allt för att ätas och för dess vackra skal. I Kina säljs också strålsköldpaddan som ett afrodisiakum. Men den blir också allt populärare som husdjur. Sköldpaddan lever i 30–80 år men kan också bli betydligt äldre. Ett känt exempel är sköldpaddan Tu’i Malila som levde 1777–1965, alltså i 188 år.
Källor: parkenzoo.se och a-z-animals.com