← Till Tidningen Global
Energi

Jakten på äventyr tar honom jorden runt – utan flyg

Torbjørn C Pedersen från Danmark har varit ute och rest sedan 2013. Hans mål är att besöka alla världens länder utan att flyga och att lyfta något positivt från varje land. Men det krävs mycket arbete, logistik och stor social kompetens.

Foto: Torbjørn C Pedersen | Torbjørn C  Pedersens budget ligger på 20 dollar per dag
Foto: Torbjørn C Pedersen | Torbjørn C  Pedersens budget ligger på 20 dollar per dag. Är man tilläckligt social kan man få hjälp med att bo hemma hos folk eller i deras trädgårdar, berättar han. 

Att resa handlar trots allt ofta om mycket mer än att uppdatera våra profiler i sociala medier. Kanske en jakt på sol, upplevelser eller ett nytt sätt att se på sig själv och sin egen kultur. Oavsett svaret har forskning visat att många som värderar miljöfrågor högt också har ett starkt intresse för globala kulturer. Man har till och med kunnat visa att våra personligheter förändras i positiv riktning efter långa resor.

Men det går att göra mycket på marken utan att offra sin res-passion. Torbjørn C Pedersen från Danmark är ett klockrent exempel på det. Sedan 2013 är han mitt uppe i sitt äventyr: att oavbrutet resa till alla länder i världen – utan flyg.

Minst ett dygn per land

Det som lockade var äventyret. Att göra något som ingen tidigare gjort. Men som en bieffekt reser han också jorden runt utan att flyga.

– Jag trodde först att allt som går att göra redan var gjort. Men det finns faktiskt ingen som hittills lyckats med att ta sig till alla länder i världen utan flyg, även om några har försökt, säger Torbjørn Pedersen, som under sin äventyrsresa kallar sig för Thor.

Minst 24 timmar i varje land måste han vara. Och efter drygt fyra år utan att ha återvänt hem är han i skrivande stund i land nummer 143: Libanon. Här har han väntat i över 67 dagar på att få turistvisum till Syrien. Vi pratas vid över en stabil internetuppkoppling och han låter glad och energisk trots den långa väntan på en långsam byråkrati.

Tunis, Tunisien
Tunis, Tunisien.

Just byråkrati, gränskontroller och logistiken har varit det svåraste under resan berättar han. Men han har samtidigt fått en mängd positiva upplevelser, nya vänner och minnen för livet. Mottot är: en främling är en vän du ännu inte mött, och ett av syftena med resan är att lyfta upp något positivt från varje land.

– Jag vill visa upp den bild som man oftast inte får se i media, där mycket handlar om krig, konflikter och korruption. Men när du är ute på gatan så får du en helt annan bild. I de flesta länder hittar du bra wifi, även i den djupaste djungel har de flesta smarta telefoner och pratar om Donald Trump, säger Thor.

Till exempel tycker han att Sudan är ett fantastiskt land som förtjänar ett bättre rykte än vad media har gett det.

– Det är ett så vänligt och intressant land. Men vem vet att det finns fler pyramider där än i Egypten, och att de har 800 kilometer fantastisk Rödahavskust? Visst är det konflikt i en viss del av landet, men 75 procent av landet är inte Darfur, säger han.

På samma sätt tar han upp Nigeria, som faktiskt har över 100 miljoner människor över fattigdomsgränsen, och sin upplevelse av Sierra Leone:

– Jag hade varit i Sierra Leone i mindre än en timma innan jag blev inbjuden till ett bröllop. Och jag hade fantastiskt roligt, säger han.

Logistiken en utmaning

En av de stora utmaningarna på hans resa är logistiken, men den är han väl förberedd på att hantera. Han har studerat sjöfart och logistik och är van att tänka utanför de invanda mönstren. En stor fördel han har med sitt projekt är att han många gånger kan resa gratis med fraktfartyg i utbyte mot positiv uppmärksamhet på sin hemsida Once upon a saga.

– Är du en vanlig person har de inget intresse av att ta dig med. Du skulle snarare bara vara ett hinder och risk i deras jobb. Men jag kan erbjuda dem lite positiv reklam och då kan man lyckas övertyga dem om att få åka med, säger han.

Man behöver också vara mycket social för att ro hem ett liknande projekt, förklarar han.

Sousse, Tunisien
Sousse, Tunisien.

– Om du är på en karibisk ö och det inte finns någon båt som går därifrån så vet man aldrig säkert vem som kan hjälpa till. Börjar du prata med någon kanske den har en bror som är fiskare som har en båt i hamnen …

”Le, drick te och knacka på tusen dörrar” är därför hans devis. Inte lätt alla gånger då man är trött och saknar det välbekanta hemma i Danmark, men han fortsätter och har trots allt kunnat möta upp både vänner och flickvännen längs vägen.

– Hon har nog besökt mig ett 15-tal gånger under dessa år, och på Mount Kenya förlovade vi oss. Det kan förklara varför jag har omkring 1 000 följare från Kenya på Facebook, skrattar han.

Röda korset-samarbete

Men det är mycket jobb. En genomsnittlig vecka jobbar han 60–70 timmar med bland annat kommunikation och planering. Han samarbetar med danska Röda korset och besöker alltid deras kontor i de olika länderna. Många gånger håller han föredrag, och det är genom detta företagande som han hoppas på att få ett affärsvisum till Saudiarabien som är ett av länderna längre fram på hans lista.

Men är den här typen av resande verkligen något för alla? Om inte annat så är Thor ett bevis på att det går att resa billigt. Hans budget är ett genomsnitt på 20 dollar per dag, inklusive boende, transport, mat och visum-ansökningar.

<a href="https://www
Lake Asale Dallol, Etiopien.

– Ett tips är couch surfing. Det blir billigt plus att du lär känna nya vänner. Mat i länder som är dyra kan man alltid fixa genom att köpa bröd och pålägg i matbutiken och äta i parken. Sedan är kollektivtrafiken väldigt billig i de flesta länder utanför EU. Ofta om du ska någonstans så har du två alternativ: en modern buss med air condition som kanske kostar 40 euro, och så ”kycklingbussen” – the chicken bus – som kanske inte har några fönster och folk sitter på taket. Men den kostar 4 euro, och du kommer förmodligen att sitta bredvid människor som du inte hade suttit bredvid annars, säger Thor.

Han har sovit på alla möjliga ställen: bussar, tåg, båtar. Är man tillräckligt social kan man också få hjälp med att bo hemma hos folk eller i deras trädgårdar. Folk är för det mesta hjälpsamma, berättar han.

– Man ska lita på människor, men också på sina instinkter, sammanfattar han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV