Flera länder i Asien har skärpt reglerna i syfte att öka skyddet för de medborgare som arbetar som hembiträden i Mellanöstern. Nu har rekryterarna i högre grad börjat värva hembiträden från östra Afrika i stället.
Amman, Jordanien 2018-03-27 Nyligen förbjöd Filippinerna landets medborgare att söka arbeten som hembiträden i Kuwait efter att en filippinsk kvinna hade hittats död i en frys i sin arbetsgivares hem. Enligt filippinska myndigheter var detta bara en av många fruktansvärda händelser som drabbat landets medborgare i Kuwait.
För närvarande pågår förhandlingar mellan Kuwait och Filippinerna som syftar till att stärka skyddet för migrantarbetare. Men enligt medierapporter är det möjligt att Filippinerna i framtiden endast kommer att ge tillstånd till högre utbildad personal att resa till Kuwait för att arbeta.
Flera asiatiska länder har med tiden infört hårdare kontroller av arbetsgivare innan de ger medborgare tillstånd att resa till Mellanöstern för att arbeta som hembiträden. Det handlar om kontroller av arbetsförhållanden och att minimilöner garanteras. Indien och Sri Lanka kräver dessutom att arbetsgivare betalar en säkerhet, som sedan återbetalas när gästarbetaren i fråga har återvänt hem säkert igen.
Samtidigt visar flera rapporter, däribland en från Human Rights Watch, att de hårdare kontrollerna från länder i Asien har lett till att rekryterarna i högre grad börjar leta efter billig arbetskraft i östra Afrika – främst i länder där arbetslösheten och den omfattande fattigdomen gör det svårt för människor att tacka nej till ett jobb utomlands.
– Folk tror att de kommer att tjäna massor av pengar och bli rika. De vet inte om att de kommer att hamna i ett helvete, säger Fatima, som egentligen heter något annat, till IPS.
Hon kommer från Tanzania och reste till Oman 2014 för att arbeta som hembiträde. Innan avresan trodde Fatima att hon hade fått ett drömjobb som skulle göra det möjligt för henne att försörja sin familj i hemlandet. I stället blev hon i praktiken inlåst hemma hos sin arbetsgivare i två års tid, där hon blev både utnyttjad och illa behandlad.
Fatima berättar att hon förväntades göra allt hushållsarbete och ta hand om familjens fyra barn, däribland en bebis som även behövde tas omhand nattetid. Sedan förväntades hon stiga upp klockan fyra på morgonen för att förbereda frukosten. Fatima säger att hon fick äta rester vid två tillfällen om dagen och endast fick prata med sin familj en kort stund varannan månad.
Patricia Lawson vid organisationen Tanzanian Domestic Workers Coalition, som arbetar för att stärka hembiträdens rättigheter, har nyligen intervjuat 50 kvinnor som arbetat som hembiträden i Oman eller Kuwait.
Enligt henne hade 43 av de intervjuade fått sina pass konfiskerade av sina arbetsgivare och tvingats arbeta alla veckans dagar. Nästan hälften av de intervjuade hade dessutom vid ett eller flera tillfällen blivit inlåsta i arbetsgivarnas hem.
– De flesta kvinnorna berättade att deras arbetsgivare försvårade deras möjligheter att fly genom att begränsa deras möjligheter att kommunicera med, och be om hjälp från, omvärlden, säger Patricia Lawson till IPS.
Minst hälften av kvinnorna uppgav att de inte tilläts ha något som helst privatliv och att de fick sova på golvet i arbetsgivarnas vardagsrum.
Många av kvinnorna hade även utsatts för sexuella övergrepp av sina arbetsgivare.
– Männen blir våldsamma eller hotar med att kasta ut oss om vi avvisar deras inviter, berättar Aisha, som också kommer från Tanzania och arbetade som hembiträde i Förenade arabemiraten i ett års tid.
Patricia Lawson berättar att många kvinnor som begär avsked blir avkrävda ”rekryteringskostnader” av sina arbetsgivare eller agenter – belopp som i många fall är betydligt högre än kvinnornas löner.
Enligt en rapport från Human Rights Watch har Tanzania på senare år genomfört vissa åtgärder för att skydda de medborgare som åker utomlands för att arbeta som hembiträden. Men rapportförfattarna menar att åtgärderna är långt ifrån tillräckliga.
Politikern Mickness Mahera i Tanzania arbetar med att hjälpa kvinnor från landet som råkat illa ut på sina arbetsplatser i Mellanöstern. Hon menar att Tanzanias regering måste inleda förhandlingar med länderna i regionen för att öka skyddet för hembiträden.