Åklagaren yrkar på att den 31-årige polis som sköt det dödande skottet mot 20-årige Eric Torell ska dömas till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Det framgår av åklagarens plädering, när rättegången om dödsskjutningen går in i sin slutfas.
Eric Torell sköts till döds vid en polisinsats i Vasastaden i Stockholm förra sommaren. Eric Torell hade Downs syndrom och autism och hade rymt hemifrån under morgontimmarna den 2 augusti. Med sig hade han ett verklighetstroget leksaksvapen i plast. Strax före klockan fem kallades polis till området av anmälare som tyckte sig ha sett en beväpnad man.
En patrull som stötte ihop med Torell på en innergård insåg inte att han hade Downs syndrom och att han bar på ett låtsasvapen, utan upplevde situationen som verkligt hotfull och sköt verkanseld mot honom i vad de uppfattade som en nödvärnssituation.
Med ryggen till
Åklagaren anser dock att nödvärnsrätten upphörde under skottlossningen. Enligt åklagaren har Torell troligtvis först rört sig i sidled, och sedan vänt sig om så att han stod med ryggen till poliserna. Då skulle de ha slutat skjuta.
När Eric vänder ryggen till riktar han inte längre vapnet mot poliserna och utgör inget hot. Därmed har nödvärnssituationen upphört, säger åklagaren Martin Tidén under sitt slutanförande.
Åklagaren yrkar på att den 31-årige polis som träffade Torell med ett dödande skott i ryggen ska dömas för vållande av annans död till villkorlig dom och dagsböter. Den 36-årige polis som också sköt Torell i ryggen, med ett skott som inte var dödande, bör dömas till dagsböter för tjänstefel, enligt åklagaren.
Tomas Nilsson, målsägarbiträde för Eric Torells familj, säger i sin plädering att poliserna kunde ha agerat annorlunda när 20-åringen vände sig om.
– De hade kunnat ta skydd bakom en byggnad, som vi vet står på innergården. I vart fall hade de kunnat sikta på mindre vitala delar än Eric Torells överkropp, i det här läget. Men de alternativen har inte valts, säger Nilsson.
Även den polis som ledde insatsen har åtalats för tjänstefel. Åklagaren anser att han inte hade vidtagit de åtgärder som han borde, eftersom han inledningsvis har gjort fel bedömning av hotbilden. Polisinsatschefen har hävdat att insatsen aldrig gick ut på att konfrontera en beväpnad person.
Först när han hör skottlossning inne på innergården ändrar insatsen inriktning.
Det är först då som NN (polisinsatschefen) gör hotbildsbedömningen att det finns en person med vapen i området, och vidtar åtgärder. Men då är det för sent, säger åklagaren Martin Tidén under sin plädering.
Snabbt förlopp
Åklagaren slår också ned på att insatschefen aldrig såg till att ta få mer information av Eric Torells pappa, som hans patrull träffade när pappan under morgonen letade efter sin försvunne son i området.
Om patrullen fått den informationen hade man kanske inte kunnat hindra det som hände, men förutsättningarna för ett bättre avslut hade funnits vid handen, säger Tidén, som yrkar på att polisinsatschefen döms till ett bötesstraff.
Försvararen Thomas Olsson pekar i sin plädering på att inget hade förändrats om hans klient, insatschefen, ställt fler frågor till pappan:
– Det hade bara bekräftat den ursprungliga uppfattningen, att de här två händelserna (den beväpnade mannen och den bortsprungne sonen) har inte med varandra att göra, säger Olsson.
Alla tre åtalade nekar till brott. De två poliser som sköt hävdar att de aldrig sett Torell vända sig om och har under förhören återkommande talat om hur snabbt allt gick. Förundersökningen har också visat att skottlossningen kan ha varit över inom loppet av tre sekunder.
Dom kommer att meddelas den 3 oktober.
Fakta: Åtalen mot poliserna
Under skottlossningen avlossades totalt 25 skott, varav tre träffade. Enligt åklagaren hade poliserna inledningsvis rätt att skjuta mot Eric Torell i en så kallad inbillad nödvärnssituation. Men när Torell, enligt åklagaren, vänder ryggen till försvinner nödvärnsrätten och poliserna skulle ha slutat skjuta.
Den 31-årige polis som sköt det dödande skottet i ryggen står åtalad för vållande till annans död alternativt tjänstefel.
En 36-årig polis åtalas för tjänstefel för att ha skjutit Torell i ryggen. Det skottet var inte dödande.
En polisinsatschef har åtalats för tjänstefel, då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde när han lett insatsen.
Det tredje skottet som träffade Torell sköts av en annan polis som inledningsvis misstänktes för brott. Utredningen visade dock att skottet skjutits medan Torell stod vänd mot poliserna, och förundersökningen mot den polisen lades ned.
tt
Bakgrund: Händelseförloppet
Ungefär 10 minuter i fyra på morgonen den 2 augusti 2018 får polisen ett samtal från en anmälare som sett en man gå runt med ”en jättestor pistol” i Vasastaden i Stockholm. Flera patruller skickas minuter efter detta till platsen.
På vägen dit får patrullerna information om att man haft ett annat ärende i närheten av den aktuella adressen, där en man med vapen hade hotat att skjuta polis. Den mannen är markerad som farlig av polisen.
En patrull, som insatsledaren färdas med, träffar Eric Torells pappa när de kör runt i det aktuella området. Pappan berättar att han letar efter sin son, som rymt från bostaden någon gång under morgonen.
En annan patrull går in på innergården på den aktuella adressen för att leta efter anmälaren, men beslutar sig för att lämna gården via en portal. På väg ut stöter de på den man som anmälaren ringt om, alltså Eric Torell. Poliserna uppfattar inte att mannen de ser håller i ett låtsasvapen och har Downs syndrom, utan tolkar situationen som mycket hotfull och backar tillbaka in på gården. Torell går efter, och höjer vapnet mot dem. Klockan 04.07 skjuter poliserna mot honom, i vad de uppfattar som nödvärn.
Vid 04.48 ringer Eric Torells pappa polisen och anmäler sin son försvunnen. Han får svaret att polisen kommer att avvakta lite med att kolla av området, då de haft en ”händelse i city, som gör att vi har det ganska ansträngt just nu”. En stund senare får pappan beskedet att det är hans försvunne son som skjutits till döds av polisen.
Källa: Polisens förundersökning