Startsida - Nyheter

Zoom

De vill skapa ett rörelseförankrat bostadsbolag

Elinor Askmar Cederholm och Mattias Poulsen ligger bakom Byar & kvarter, ett rörelseförankrat bostadsbolag som är inriktade på bland annat kollektiv och ekobyar.

Byar & Kvarter är ett nystartat initiativ som vill fylla bostadsmarknaden med alternativ för hur man kan leva, snickra och bo tillsammans. Planen är bland annat att starta ekobyar med ”tiny houses” och fler stora villakollektiv. För Syre Göteborg berättar grundarna Elinor Askmar Cederholm och Mattias Poulsen om sin vision om en hållbarare, mer inkluderande och levande stad.

Prunkande trädgårdar, hus i brokiga färger och pittoreska gångstigar… allting känns väldigt idylliskt denna klara septemberdag i Änggårdens koloniområde, vid kanten av Medicinareberget. Mattias Poulsen har föreslagit att vi ska gå hit och ta bilder för att lite grann ge en känsla av hur de ekobyar de drömmer om skulle kunna se ut. Några saker han pekar på är till exempel att stugorna är små och inte följer någon strikt mall och att det finns en gemensamhetslokal för alla i området.

Men för att förstå vad Byar & Kvarter egentligen är behöver vi backa bandet lite. Innan vi besöker koloniområdet tar vi en kaffe på ett café i närheten av Wavrinskys plats där Elinor och Mattias börjar med att berätta om sin gemensamma, men samtidigt olika, bakgrund inom olika föreningsrörelser. Elinor har jobbat mycket med folkbildning och hållbarhet, bland annat inom omställningrörelsen, och därigenom mött många som är intresserade av kollektiva boendeformer.

I Änggårdskolonin finns prunkande trädgårdar och hus i brokiga färger som kan ge en hint om hur Mattias och Elinors drömmar ser ut. Foto: Valdemar Möller.

”Ta saken i egna händer”

– Jag upplever att det länge har funnits en frustration hos många i att de är så svårt att skapa storskaliga gemensamma boenden, det tar lång tid och det är otydligt vad man får och inte får göra, säger Elinor och fortsätter:
– Inom omställningsrörelsen handlar mycket om att ta saken i egna händer: vad vill vi och hur kan vi göra det? Så det är det vi försöker titta på nu.

Mattias har å sin sida jobbat länge med Tillsammansskapet och försökt hjälpa människor som befinner sig i någon form av utanförskap.
– För att ta sig ur det så är bra bostäder en viktig nyckel, men det är svårt att hjälpa människor med det eftersom vi är så bundna av de dåliga strukturer som styr bostadsmarknaden. Så vi började tänka: finns det ingenting vi kan göra själva? Det går väldigt trögt att påverka bostadsmarknaden eller politiken – men vi insåg att vi kan faktiskt fysiskt bygga bostäder på egen hand, säger han.

För ungefär ett och ett halvt år sedan sågs de på ett möte tillsammans med många andra och det var där som idén till det som de nu kallar för Byar & Kvarter började växa fram.

”För att ta sig ur ett utanförskap så är bra bostäder en viktig nyckel”, säger Mattias Poulsen som också är aktiv i Tillsammansskapet. Foto: Valdemar Möller.

Tiny houses

På Byar & Kvarters hemsida står det att de är ”ett rörelseförankrat bostadsbolag med fokus på TinyHouse Ekobyar och Kollektivhus” och att ”de är en hyresvärd som vill underlätta för de som drömmer om ekogemenskaper men inte själva har kraft och tid att starta en ekoby”. Till att börja med är de inriktade på just tiny houses, det vill säga små hus som ofta är på hjul men som också kan vara fasta. Men de vill även köpa upp större hus och göra om dem till bogemenskaper. En idé är också att ställa upp små hus på privatpersoners tomter för att på så sätt förtäta staden på ett kreativt sätt.

Bryta segregationen

Exakt var husen och ekobyarna kommer att stå beror på efterfrågan, men de skriver på hemsidan att de är särskilt intresserade av nordost, Hisingen och kranskommuner med goda pendlingsmöjligheter till Göteborg.
– Vi har tittat en del på var det finns billiga hus och var det finns plats att bygga. Sen tänker vi också att Hisingen och nordost är bra områden för att bryta segregationen, men alla förslag på platser är intressanta, säger Elinor.

– Vi kan även tänka oss mobila byar, tillägger Mattias. Det beror lite på hur marken ser ut och om det är ett arrende eller om vi behöver köpa den.

De har även haft ett förutsättningslöst möte med Göteborgs stad, men tycker det är för tidigt att säga så mycket om hur kommunen ser på deras planer.
– Precis som i andra system så finns det personer där som är väldigt öppna för nya idéer och så finns det de som är mer låsta och vill att saker ska göras som de alltid har gjort, säger Elinor.

I Göteborgs kommun finns planer på att göra om en del kolonistugeområden till permanenta året runt-bostäder. Regeringen har också planer på att utveckla de s.k. Attefallshusen och kalla dem för ”Bolundare”. Foto: Valdemar Möller

Positiva tecken

Även om de är kritiska till hur bostadsmarknaden ser ut i dag, där man antingen tvingas ta väldigt stora lån eller är väldigt beroende av sin hyresvärd, så ser de ändå en del positiva tecken. Till exempel att regeringen har pratat om att utöka Atefallshusen till så kallade ”Bolundare” eller att Göteborgs stad har som mål att skapa fler bogemenskaper. Det ser också att det finns ett väldigt stort intresse för de här frågorna bland folk.
– Bara sedan vi skapade en Facebook-sida för det här för några veckor sedan så har intresset exploderat och nu har vi 2200 personer som är intresserade av att komma på vår lanseringsdag den 10 oktober, säger Elinor.

Lanseringsdag

Lansering kommer att ske på Yes Box i Gamlestaden kl 18 den 10 oktober och på grund av det stora intresset är det obligatoriskt att anmäla sig i förväg om man vill komma (anmälning sker via deras Facebooksida). Under lanseringen kommer de att berätta mer om hur man kan vara med och bidra, till exempel genom finansiering men också med kunskaper som kan vara användbara, till exempel snickeri.
– Vi kommer även att börja ta in intresseanmälningar och kanske kommer vi även att ha någon form av match making där de som är intresserade av att likartade boenden kan para ihop sig, säger Elinor.

Om ni får drömma framåt, vad hoppas ni har hänt med det här projektet om tjugo år?

– Om tjugo år har vi skapat bostäder för tusentals människor och samtidigt är vi delaktiga i stadsplaneringen och har inspirerat hela bygg- och bostadsmarknaden till att ställa om, säger Mattias och konstaterar att bostadsbyggandet är en av de branscher där omställningen till hållbarare alternativ verkligen släpar efter. 
– Bostadsbyggandet står för en tredjedel av allt plastanvändande till exempel.

– Jag ser framför mig ett kluster av levande lokalsamhällen där man kan dela på saker, producera mat och sänka sina kostnader så man kan jobba mindre. Jag hoppas att vi kan vara med och driva det och att vi även kan bidra till blomstrande kvarter i förortsområdena. Och sen hoppas jag att folk inser att vi faktiskt kan ta de svåra och kapitaltunga branscherna i våra egna händer, vi behöver inte vänta på någon, säger Elinor.

Hon blir tyst en stund och tillägger sedan:

– Om jag får verkligen får drömma så skulle jag vilja se någon slags ”tipping point” på hela bostadsmarknanden till att det är människor som skapar sina egna bostäder. Det ska inte vara människor som vill bli rika på fastigheter som ska vara den drivande aktören, det borde vara vi som ska bo i husen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV