Radar · Nyheter

Göteborg antar program för ökad biologisk mångfald

Biologisk mångfald och ekosystemtjänster ska gynnas i Göteborgs nya program.

Ett program, med utgångspunkten att biologisk mångfald har ett egenvärde och att ekosystemtjänster bidrar positivt till samhället, har antagits av Göteborgs kommunfullmäktige.

Göteborgs kommunfullmäktige har antagit ett program som ska gynna biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Programmet sträcker sig från 2019 till 2025 och ska hjälpa Göteborg att bli en stad med ett rikt växt- och djurliv.

– Programmet är viktigt av två anledningar. För det första är förlusten av biologisk mångfald en jätteutmaning både lokalt och globalt, och artutdöendet är ett väldigt allvarligt problem. För det andra så når vi i nuläget inte de av Göteborgs Stads lokala miljömål som rör biologisk mångfald. I arbetet med att ta fram programmet har vi undersökt varför, och kommit fram till att vi behöver ta mer hänsyn till miljön i alla led än vi gör i dag, säger projektledaren Klara Jansson på miljöförvaltningen till Vårt Göteborg.

Nu ska bland annat metoder tas fram för att värdera vilken påverkan stadens inköp har på ekosystemen. Och det finns fler saker med programmet som Klara Jansson tror kan göra skillnad:

– En annan sak som programmet definitivt bidrar med är att det visar att Göteborgs Stad ska ta större hänsyn till hur beroende vi människor är av biologisk mångfald. Klassisk naturvård tar ofta mer hand om naturen för dess egen skull, vilket är jätteviktigt och något vi behöver satsa mer på, men vi behöver dessutom bli bättre på att ta hänsyn i exempelvis stadsutveckling till att vi människor faktiskt behöver naturen för att må bra, säger hon till Vårt Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV