Ann Linde säger att hon ska bära vidare Margot Wallströms feministiska utrikespolitik. Att hon saknar Wallströms kändisstatus kan göra både ont och gott, tror bedömare.
Ann Linde blir Sveriges nästa utrikesminister, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i samband med att han läste upp regeringsförklaringen vid riksmötets öppnande under tisdagen.
– Hon har gedigen kunskap och ett stort kontaktnät över hela världen, säger statsministern.
Linde säger att hon är glad, stolt och hedrad över sin nya roll.
– Vi ska fortsätta föra en feministisk utrikespolitik, jag känner starkt för de frågorna.
– Jag har hållit på med utrikespolitik i hela mitt liv, i en väldig massa olika roller, så jag kan väldigt mycket om frågorna. Jag har också ett stort kontaktnät som jag tror jag kan ha nytta av, säger Ann Linde till TT.
Kärnvapenfrågan
Hon ser kärnvapennedrustningen och bristen på demokrati i många länder som prioriterade frågor i nuläget.
– Men också det att många talar om att sätta sitt land först, och vill dra ned på gemensamma samarbeten i stället för att samarbeta och kompromissa. Då är vi ute på en farlig väg.
Linde kommer närmast från rollen som utrikeshandelsminister, och hon framhåller fortsatt vikten av de frågorna.
Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att Ann Linde som utrikesminister är ett klokt val.
– Ann Linde har jag sett som en seriös och bra frihandelsvän i sitt hittillsvarande arbete, så det tror jag, givet de alternativ som Stefan Löfven hade, var ett klokt val, säger moderatledaren.
Annika Bergman Rosamond, genusforskare och statsvetare vid Lunds universitet, anser att det aldrig var aktuellt att bytet av minister skulle innebära stora förändringar för svensk utrikespolitiks feministiska hållning.
– Feminismen är något som definierar den här regeringen.
Inte retat upp
Ann Linde har däremot inte den kändisstatus som omgett Wallström, påpekar Bergman Rosamond.
– Wallström är framför allt kopplad till bekämpningen av sexuellt våld i konflikter, vilket hon sysslade med som sändebud för FN. Det gav henne en plattform för att bedriva en feministisk utrikespolitik med viss legitimitet. Linde saknar den bakgrunden.
Men Linde har inte heller retat upp folk på det vis som Wallström har gjort, enligt Annika Bergman Rosamond.
– Wallström har ju inte alla gånger välkomnats av sin kritik av konflikten i Mellanöstern. Ann Linde har inte den positionen, hon har inte gått ut och kritiserat på samma vis. Det kan vara ett plus.
Sveriges tre senaste utrikesministrar har varit internationella tungviktare som Margot Wallström (S), Carl Bildt (M) och Jan Eliasson (S). Ann Linde har inte den plattformen från början, men kan få den, och är ingen lättviktare för det, anser socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld.
– Det finns en internationell nyfikenhet på svensk utrikespolitik, säger han och påpekar att den skiljer sig en del från andra EU-länders, såsom när Sverige erkände Palestina som stat.
Göra skillnad
Margot Wallström gjorde sig inte populär i Israel när det skedde. Frågan är om ett personbyte på utrikesministerposten gör någon skillnad.
– Ja och nej. Å ena sidan var det svårt för Israel att backa när det gäller Wallström – har man en gång placerat en person i kylskåpet kan det vara svårt att plocka ut den aktören igen.
– Å andra sidan är just Palestinafrågan en av de profilfrågor där Ann Linde har markerat väldigt starkt att hon delar den svenska utrikespolitikens utformning där.
Inte heller Bjereld tror på någon större förändring av den svenska utrikespolitiken med Ann Linde, men öppnar för att hon är mer EU- och Europaorienterad och mindre inriktad på FN än Wallström.
Ann Linde
Född 1961. Bosatt i Stockholm. Gift och har två barn. Fil. kand. i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi.
Har närmast varit utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. I förra regeringen var hon även EU-minister.
Tidigare statssekreterare hos dåvarande inrikesministern Anders Ygeman, som avgick på grund av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen. Även Linde fick kritik av KU eftersom information på justitiedepartementet inte fördes vidare till statsministern.
Linde har även varit internationell sekreterare för Socialdemokraterna.
Källa: TT