Nu slipper personer med funktionsnedsättning i Vallentuna lämna kommunen för att utöva idrott, åtminstone för den som vill testa paraicehockey och innebandy.
– Under prova på-dagarna dök det upp glada killar och tjejer som tyckte det var roligt och vi hoppas på att bli ännu fler. Det känns roligt och viktigt att som förening arbeta för ett mer inkluderande idrottsutbud, säger Linda Stenborg, lagledare på Vallentuna innebandyklubb, som redan i våras erbjöd möjlighet att prova på sporten.
Träningarna riktar sig till barn och unga med neuropsykiatrisk eller kognitiv funktionsnedsättning.
Att Vallentuna hockey och Vallentuna innebandyklubb nu satsar på parasport – idrott för personer med funktionsnedsättning – är ett resultat av ett samarbete mellan fritidsförvaltningen i Vallentuna kommun, Stockholmsidrotten och Stockholms Parasportförbund.
”Inkluderande idrottsverksamhet där alla kan och får vara med är en viktig fråga för den svenska idrottsrörelsen”, skriver Vallentuna kommun i ett pressmeddelande.
– Vi vill erbjuda ett fritidsutbud för alla. Dels mår kroppen bra av att röra på sig men det lika viktigt att ha ett fritidsintresse och ett socialt sammanhang där man finner mening, säger Ida-Maria Hallberg, tillgänglighetsstrateg på Vallentuna kommun, till Vallentunadirekt.
Paraicehockey, eller kälkhockey, är likt ishockey. Skillnaden är att spelarna sitter i en kälke och har två, i skaftändan, dubbförsedda, klubbor som även används som stavar för att staka sig fram med på isen.
Vallentuna hockey börjar parasportverksamheten i samarbete med Nacka Handikappidrott, vilket innebär att paraicehockey nu finns både i söderort och norrort. Personer som har en funktionsnedsättning får ofta resa över kommungränser för att utöva idrotts- och fritidsintressen.