Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Starka nazistsympatier på Gotland under 1930-talet

Upp mot 50 befäl på Gotland var medlem i något av nazistpartierna på Gotland mellan 1928-1950, avslöjar tidskriften Haimadagar.

Planer på koncentrationsläger och dödslistor på Gotland. 
Kulturtidskriften Haimdagar avslöjar att det fanns ovanligt starka nazistsympatier på ön mellan 1928-1950.

Gotlands bästa travhäst under 10 år hette Hitler. Det och många andra graverande uppgifter har Anders R Johansson och Mickael Lundgren grävt fram i arkiven. Bland annat var Gotland ett av Sveriges brunaste län under 1930-talet. Uppgifter gör även gällande att det fanns planer på ett koncentrationsläger på Karlsö.

Tidskriften Haimadagar redaktörer har läst gamla tidningsartiklar, mötesreferat, handlingar från val och gjort en rad egna intervjuer. I de lokala valen 1934 och 1938 och i riksdagsvalet 1936 fick nazistpartier upp till 20 procent av rösterna på vissa orter. Hundratals personer, även militärer, var medlem i partierna.

Den främsta anledningen till de starka nazistsympatierna, enligt Anders R Johansson, var inte främst antisemitismen. Delar av jordbrukarsamhället ville bjuda socialismen motstånd – bevara det småskaliga och självförsörjande.

– Det fanns en självförsörjningslinje hos naziströrelsen som på något sätt väckte genklang. De år nazismen var som mest populär på Gotland hölls minst ett offentligt utlyst möte i veckan, säger han till svt.

När andra världskriget bröt ut och nazismens ideologi visade sig från sin grymmaste sida ändrade många gotlänningar sin ståndpunkt.

– Under den perioden är det väldigt många som successivt får uppdrag i vanliga partier. Bondeförbundet och Högern framförallt, men även Folkpartiet och någon sosse, säger Anders R Johansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV