Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Landsbygdspaket ger en hundring i månaden

"Det handlar om att öka rättvisan och minska skatteklyftan mellan stad och landsbygd", säger Centerledaren Annie Lööf om den sänkta skatten för glesbygdsbor.

Glesbygdsbor får i snitt 137 kronor i sänkt skatt per månad nästa år. Förslaget ingår i ett landsbygdspaket i statsbudgeten.

Paketet kostar statskassan 2,2 miljarder kronor nästa år. Det dyraste budgetförslaget är skattereduktionen för invånare i kommuner som i sin helhet ingår i stödområde A och B. Det handlar framförallt om nordvästra Sverige.

Skattereduktionen omfattar ungefär 830 000 personer i uppemot 80 kommuner.

− Det handlar om att öka rättvisan och minska skatteklyftan mellan stad och landsbygd, säger Centerledaren Annie Lööf.

Mindre än hälften

Centern motiverar skattereduktionen med att glesbygdsbor ofta betalar mer i skatt och samtidigt får sämre offentlig service än storstadsbor.

Lööf är stolt över att partiets förslag om skattereduktion nu finns med i statsbudgeten för 2020, bara två månader efter att man lanserade idén i somras.

Ursprungsförslaget innehöll dock en mer än dubbelt så stor skattereduktion för glesbygdsbor. Lööf anser att en dryg hundralapp i sänkt skatt ändå är betydelsefullt för framförallt pensionärer.

− Det här är bara ett första steg för att få bort den ojämna skatteklyftan som finns mellan stad och land, säger hon.

Äts upp?

En skattereduktion på en dryg hundralapp skulle snabbt kunna ätas upp om kommunen höjer kommunalskatten. Många kommuner i glesbygden har det i dag tufft med att få ekonomin att gå ihop.

Lööf pekar på att regeringen tillsammans med C och L även ska höja statsbidragen till kommunerna och ändra i skatteutjämningssystemet mellan rika och fattiga kommuner.

Skatten på bensin har också betydelse för landsbygdsbors plånböcker. En fråga är hur stor indexeringen av skatten på bensin ska vara.

Lööf ger dock inget besked om hur det blir med indexeringen av bensinskatten.

− Vi kommer att återkomma i den specifika frågan, säger hon.

Mer till underhåll

Skattereduktionen innebär 1,35 miljarder kronor mindre i skatteintäkter för staten, men 1 650 kronor i skattesänkning per år för berörda landsbygdsbor.

Finansminister Magdalena Andersson (S), framhåller i en skriftlig kommentar att det hela är en del av den gröna skatteväxlingen. Reduktionen finansieras bland annat genom höjd kemikalieskatt.

”Det innebär att en del av de höjda miljöskatterna används för att kompensera för längre avstånd och sämre tillgång till service”, skriver Andersson.

Annie Lööf får frågan om det inte vore bättre att satsa pengarna på att stärka välfärden på landsbygden. Hon invänder att det är två olika frågor och hänvisar till att regeringen, Centerpartiet och Liberalerna även gör annat, som att öka statsbidragen till kommunerna.

Landsbygdspaketet innehåller drygt 200 miljoner kronor mer till väg- och järnvägsunderhåll och 150 miljoner kronor mer till bredbandsutbyggnad.

I landsbygdssatsningen ingår ett ”bondepaket” för 191 miljoner kronor, framför allt stöd för ökad livsmedelsproduktion och 85 miljoner kronor till mediestöd till landsbygd.

I landsbygdspaketet räknar Centern också in ett förslag om ersättning till privata vårdgivare för moms som de sedan i somras måste betala på inhyrd personal. Landstingen, eller regioner som de numera kallas, kompenseras för den momsen. Tanken nu är att regionerna ska få pengar som de sedan använder för att kompensera de privata bolagen.

Förslaget kostar staten 210 miljoner kronor per år.

Fakta: Hit går pengarna

Skattereduktionen på 1 650 kronor per år går till dem som bor i följande kommuner:
Västra Götland: Dals-Ed, Färgelanda, Bengtsfors, Mellerud och Åmål.
Värmland: Eda, Torsby, Storfors, Munkfors, Årjäng, Sunne, Filipstad, Hagfors, Arvika och Säffle.
Dalarna: Vansbro, Malung-Sälen, Gagnef, Leksand, Rättvik, Orsa, Älvdalen, Smedjebacken, Mora, Säter, Hedemora, Avesta och Ludvika.
Gävleborg: Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall.
Västernorrland: Ånge, Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.
Jämtland: Ragunda, Bräcke, Krokom, Strömsund, Åre, Berg, Härjedalen och Östersund.
Västerbotten: Nordmaling, Bjurholm, Vindeln, Robertsfors, Norsjö, Malå, Storuman, Sorsele, Dorotea, Vännäs, Vilhelmina, Åsele och Skellefteå.
Norrbotten: Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Överkalix, Kalix, Övertorneå, Pajala, Gällivare, Älvsbyn, Piteå, Boden, Haparanda och Kiruna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV