Chalmersprogrammet Mistra REES arbetar för att underlätta omställningen till en cirkulär ekonomi. Nu har programmet beviljats mer pengar, men övergången till en hållbar ekonomi kan komma att kräva radikala förändringar.
Maria Ljunggren Söderman, docent på miljösystemanalysavdelningen på Chalmers, är projektledare för programmet Mistra REES som startade 2015. Det syftar till att underlätta övergången till en cirkulär ekonomi. Nu har programmet beviljats pengar för ytterligare fyra år.
– Vi är väldigt glada för att programmet kan fortsätta. Det stärker den forskning vi redan bedriver, och ger oss möjlighet att skaffa oss en bred bas för att fortsätta jobba inom området. Cirkulär ekonomi är ett väldigt aktuellt och expansivt område över stora delar av världen. Det kommer att komma krav kopplat till cirkulär ekonomi, men också stora möjligheter för svenska företag – därför behövs mer forskning och kunskap på området, säger Maria Ljunggren Söderman i ett pressmeddelande.
Programmet finns för att visa på vilket sätt en cirkulär ekonomi skulle vara bra för miljön, men också vilka problem som måste lösas på vägen.
– Det finns en gräns för hur långlivade produkter kan bli, och i dag är många produkter inte utformade för att användas under en längre period. Ju mer komplexa och varierade produkter vi har, desto svårare är de att uppgradera, återvända och återvinna. Därför kan en radikal förändring krävas för att den cirkulära ekonomin ska fungera. Det är en stor utmaning, som jag vill utforska mer, säger Maria Ljunggren Söderman.