Radar · Nyheter

Sveriges bästa vegokock är korad

Fredrik Kämpenberg – Sveriges bästa vegokock.

Nordens första växtbaserade mattävling, Plantable Cooking Contest 2019, vanns av kocken Fredrik Kämpenberg. Tävlingen arrangerades av Vegetariska Kockars Förening på Loka Brunn i söndags.

Den vinnande rätten bar titeln ”Nordisk tempeh – Svensk sommar” och innehöll en tempehkaka gjord på ett flertal olika kulturbaljväxter. En puré på nässlor och dill agerade sommaräng åt blommor som gurkört och korianderblomma, men även friterade nässlor, skriver Saxhyttegubben i ett pressmeddelande.

Till Tempehn serverades en rotselleriballontine med pure på det brända skalet från sellerin, ättiksgelé och ett lager av sommargurka.

Några utlåtanden från juryn:
”En finalist med stor grön potential bjuder på fylliga smaker, mitt-i-prick säkert utförande och ögonfröjd. En finalist som serverar teknik och poesi i skön harmoni.”
”Här finns finurliga finesser och genuin omtanke om både gästen och planeten.”

Fredrik Kämpenbergs rätt tävlade mot de fem övriga finalisterna Tora Olsson, Victor Jivhed, Oskar Persson, Verena Kemena och Viktor Thulins bidrag.

– Det känns fantastiskt och lite overkligt att jag vann. En tävling som Plantable Cooking Contest är viktig av flera anledningar. Dels för det uppenbara med att lyfta växtbaserad mat till nya nivåer, dels för dess ovanliga upplägg där samarbete och de relationer man får är viktigare än själva tävlingen. Jag är glad att ha vunnit, men gemenskapen i köket är det jag kommer bära med mig, säger Fredrik Kämpenberg.

Pelle Agorelius, som driver Saxhyttegubben tillsammans med sin hustru Ewa, menar att Fredrik Kämpenberg nu har bevisat att han verkligen är en kock i tiden.

– Det finns en enorm utvecklingspotential inom förgröningen av den bästa restaurangmaten. Vildplockad och närodlad växtbaserad mat med influenser från hela världen, det är bara början på en storartad gastronomisk resa. Tävlingen med sin jury, förening och deltagare är verkligen pionjärer för det nya nordiska växtbaserade köket, säger Pelle Agorelius.

Om Vegetariska Kockars Förening
Vegetariska Kockars Förening grundades 2015 i syfte att inspirera och öka kunskapen hos restaurangbranschen att erbjuda bättre växtbaserade alternativ. Att sprida kunskap är en viktig del i föreningens arbete för att lyfta det växtbaserade köket, både inom branschen och för allmänheten i stort. Vegetariska Kockars Förening hjälper fler att förstå vad växtbaserad matlagning innebär och vad man bör tänka på när man serverar vego-maträtter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV