Startsida - Nyheter

Zoom

Stor aktion mot fossilgasterminal i helgen

Tidigare demonstration mot fossilgasterminalen i Göteborg.

I helgen arrangeras Folk mot fossilgas, en civil olydnads-aktion för att stoppa Swedegas terminal i Göteborg. Men exakt vad som kommer ske blir en överraskning. 
– Vi kommer vara många, och det kommer märkas, säger Jennie Nyberg, talesperson för aktionen.

Den 27 november 2018 öppnade en anläggning där fartyg kan tanka flytande naturgas (LNG) och biogas (LBG) i Göteborgs hamn.  Det är företaget Swedegas som har investerat i fossilgasterminalen, som har väckt protester runt om i landet.

Nu väntar Swedegas svar från regeringen om att ansluta terminalen till det västsvenska gasnätet. Någonting som enligt Jennie Nyberg, talesperson för aktionen Folk mot fossilgas, vore en katastrof.

– Ena dagen skriver man under Parisavtalet och ska satsa på miljövänliga alternativ, och nästa dag fortsätter man blunda och bygga ut strukturer som är helt ohållbara. Det är extremt oansvarigt, säger hon.

Civil olydnads-aktion

Folk mot fossilgas är ett klimatläger, och en civil olydnads-aktion som kommer ske i helgen. Anledningen till att aktivister nu samlas i Göteborg för att protestera är enligt Jennie Nyberg enkel.

– Det känns oansvarigt att inte agera, att bara stå och titta på, säger hon och fortsätter:

– Situationen som vi befinner oss i nu är orimlig. Trots att vi är mitt i en klimatkris planerar fossilbolagen tillsammans med politiker att sätta oss i beroende av fossila bränslen för en lång tid framöver. Vi kommer inte acceptera det. Vi protesterar i solidaritet med den globala rörelsen, de som försatts på flytt, alla arter som utrotas och kommande generationer som kommer få helt andra förutsättningar att leva på jorden. Vi måste stå upp för rättvisa, säger Jennie Nyberg.

De som ska delta i aktionen är enligt Nyberg ”vanliga människor som inte blundar för allvaret i situationen”. Även aktivister från utlandet kommer till Göteborg för att protestera.

– Vi kommer vara många, och det kommer märkas, säger Jennie Nyberg.

Inför aktionen har aktivisterna anordnat så kallade ”aktionsträningar”.

– Det handlar om att förbereda personer på hur man agerar under en civil olydnads-aktion så att alla kan känna sig trygga och ha koll på vad det finns för lagliga ramar, säger Jennie Nyberg.

Civil olydnad är en form av aktivism och metod för att förändra någonting i samhället. Öppet och utan våld bryter aktivisterna mot en lag, eller vägrar följa myndigheters beslut. Aktivisterna ska också vara beredda att ta de rättsliga konsekvenserna av handlingen.

Tidigare aktion mot fossilgasterminalen i Göteborg. 

Fossila bränslen

Naturgas, eller fossilgas, finns i fickor i jordskorpan. Den är en blandning av gaser, som metan och kolväten. Naturgas går tillsammans med olja och kol under benämningen fossilt bränsle. När dessa bränns bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Naturgas ger dock ett lägre utsläpp av koldioxid än de andra fossila bränslena. Men riskerna för klimatpåverkan är ändå stora; naturgas består till största del av metan, som enligt FN:s klimatpanels rapport har en klimatpåverkan som är 34 gånger högre än koldioxid. Under produktionskedjan försöker man undvika läckage, men det är svårt att undvika helt – och därmed behöver klimatfördelen med naturgas inte bli särskilt stor i jämförelse med olja. Enligt Naturvårdsverket måste fossila bränslen fasas ut för att man ska kunna nå klimatmålen.

I ett mejl till Syre Göteborg skriver Saila Horttanainen, chef för kommunikation och hållbarhet på Swedegas, att även de tycker att de fossila bränslena bör fasas ut:

”Det fossila behöver och ska fasas ut, och Swedegas arbetar aktivt på olika sätt för att både produktion och efterfrågan på biogas ska öka. Det är till biogas vi vill använda vår infrastruktur. Vi har bland annat tagit initiativ till en nationell biogasstrategi som nu ligger på biogasmarkandsutredarens bord. På tre år har andelen biogas i vårt nät gått från i princip 0 procent till över 20 procent.”

På Swedegas hemsida kan man läsa att de siktar mot att enbart ha förnyelsebar energi till år 2050.

Jennie Nyberg, talesperson för aktionen Folk mot fossilgas, menar att det är för lång tid.

– Vi måste ställa om allt fossilt nu, vi har inte råd att bygga ut. Swedegas försöker grönmåla projektet och lyfter fram att det här är framtiden. Men det finns jättestora konsekvenser där man utvinner, och utsläppen sker i hela processen. Metan, som är en miljöfarlig gas, släpps ut i mängder, säger hon och fortsätter:

– Många försvarar projektet genom att zooma in på att det blir mindre partikelutsläpp när man bränner fossilgas lokalt. Men fossilgas är en fossilt bränsle som kol och olja, som är minst lika miljöskadlig som dessa. Det är viktigt att komma ihåg det.

"Blir inte av med oss"

Jennie Nyberg ser fram emot helgens klimatläger och civil olydnads-aktion, men menar också att det är någonting som måste göras.

– Vi gör inte det här för det är så himla roligt utan för att vi har försökt med andra metoder. Vi har skrivit mejl, demonstrerat, pratat med politiker. Men vi tycker inte vi har fått gehör. Nu vill vi se om det kan fungera med en ännu starkare markering. De blir inte av med oss. Det har vi sagt från början, säger Jennie Nyberg.

Miljödepartementet, som utreder frågan om anslutningen till gasnätet, har getts möjlighet att uttala sig, men har inte återkommit. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV