Tysklands president ber Polen om förlåtelse för anfallen mot landet, som inleddes för 80 år sedan och som innebar starten på andra världskriget.
Polens premiärminister säger att landet måste kräva kompensation för befolkningens lidande.
Den första av flera minnesceremonier inleddes klockan 04.40 på söndagsmorgonen i Wieluń, rapporterar Der Tagesspiegel. Klockslaget utgör den ungefärliga tidpunkten för andra världskrigets första bomber som föll över staden den 1 september 1939 när det nazistiska Tyskland anföll Polen.
På plats under ceremonin fanns bland andra Polens president Andrzej Duda och Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier.
– Jag bugar mig för överfallets offer i Wieluń. Jag bugar mig för det tyska våldsväldets polska offer. Och jag ber om förlåtelse, sade Steinmeier enligt tidningen.
Ett sjukhus blev bombernas första mål. Omkring 1 200 invånare dödades i anfallet som raserade större delen av staden.
Wieluń var en vårdkase, en terrorattack genomförd av det tyska flygvapnet och ett förebud om vad skulle följa under de kommande sex åren, sade Steinmeier.
"Måste kräva kompensation"
Kriget i Europa varade fram till den 8 maj 1945, och i Asien fram till den 2 september samma år när Japan kapitulerade. Uppskattningsvis 50–80 miljoner människor dödades, mördades, svalt ihjäl eller dog av sjukdomar föranledda av kriget. Omkring 6 miljoner av dödsoffren var polacker.
Flera ceremonier hölls under söndagen runtom i Polen. Landet högtidlighåller krigets utbrott snarare än slutet eftersom det följdes av en sovjetisk ockupation. En av ceremonierna hölls i hamnstaden Gdansk där ett av krigets första fältslag, slaget om Westerplatte, utspelade sig.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ägnade delar av sitt tal åt att prata om de omfattande materiella, själsliga och finansiella skador som Tyskland åsamkade Polen, rapporterar Reuters.
– Vi måste prata om dessa förluster, vi måste minnas, vi måste kräva sanningen och kräva kompensation, sade Morawiecki.
Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har återkommande krävt kompensation från Tyskland, som i sin tur förklarat att alla ekonomiska krav på Tyskland för kriget har klarats upp. Kritiker anklagar PIS för att använda sig av frågan för att elda på nationalismen inför parlamentsvalet i oktober, och på så sätt stärka sina chanser att vinna ännu en gång, rapporterar Reuters.
Gav känga åt Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin var inte inbjuden på grund av den ryska annekteringen av Krim under 2014. Polens president Andrzej Duda beskyllde Ryssland för imperialistiska tendenser, särskilt för erövringen av landområden i Georgien och Ukraina.
– På senare tid har vi sett hur imperialistiska tendenser har återkommit i Europa, försök att ändra landsgränser med våld, attacker mot andra stater, tagande av land, förslavande av invånare, sade Duda.
Ryssland, eller Sovjetunionen, anföll Polen några veckor senare, den 17 september 1939, efter att månaden före ha slutit Molotov-Ribbentrop-pakten med Tyskland, som bland annat innebar att de två stormakterna skulle dela upp östra Europa – inklusive Polen – mellan sig.
Pence hyllade motståndet
USA:s vicepresident Mike Pence, som rest till Polen i stället för Donald Trump som stannat i USA på grund av orkanen Dorian, hyllade det polska motståndet under kriget.
– Ingen kämpade med mer tapperhet, beslutsamhet och berättigad ilska än polackerna, sade Pence.
Londons borgmästare Sadiq Khan var inbjuden av Gdansks lokala myndigheter, och varnade för högerpopulistiska vindar i vår tid som påminner om dem som föregick krigsutbrottet.
– Titta på några av de saker som sker i Europa. Folk försöker att så split genom att använda sig av ett hatiskt språkbruk, genom att göra människor till syndabockar på grund av deras sexuella läggning, på grund av deras etniska ursprung, på grund av deras tro, eller på grund av vilka de är, sade Khan.
Fakta: Förintelsen
Förintelsen är namnet på nazisternas folkmord på judar under andra världskriget 1939–1945. Förutom judar föll romer, homosexuella och andra grupper som av nazisterna klassades som ”undermänniskor” offer för folkmordet.
Största delen av offren krävdes under åren 1941–1945, sedan Tysklands pakt med Sovjetunionen spruckit och de två länderna hamnat i krig, med perioden februari 1942 till april 1943 som kulmen.
Omkring sex miljoner judar dödades enligt FN:s officiella siffra, närmare hälften i de stora lägren och gettona. Utöver judar dödades uppskattningsvis 4–5 miljoner romer, politiska fångar, krigsfångar och andra.
Den 27 januari uppmärksammas officiellt i almanackan som Förintelsens minnesdag för att hedra Förintelsens offer. Det var den dagen 1945 som sovjetiska trupper befriade förintelselägret Auschwitz–Birkenau i Polen.
Källa: NE