Tar du gärna några glas extra på semestern? Då är du inte ensam. Enligt en ny undersökning dricker svenskarna alkohol oftare under sommaren, och framför allt ökar drickandet bland medelålders personer.
Fyra av tio svenskar säger att de drack alkohol varannan dag eller oftare under semestern, och 23 procent uppger att de drack alkohol en eller två gånger i veckan. Det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ, en fristående organisation startad av Systembolaget.
– I Sverige umgås vi mycket runt alkohol. Vi träffar släkt och vänner och vill gärna unna oss lite extra, då blir det ofta alkohol, säger Karin Hagman, vd på IQ, och fortsätter:
– När vi inte heller har våra vanliga rutiner och anledning att gå upp tidigt nästa morgon är det lätt att fastna i vanor som är svåra att ta sig ur.
Gruppen 35-54 år uppgav i större utsträckning att de druckit alkohol oftare under sommaren än yngre. Det kan bero på att de personerna är stressade i större utsträckning, anser Karin Hagman.
– Då är man mitt i livet. Man jobbar, har familj, och ofta en stressad vardag. Alkohol blir ett sätt att koppla av och belöna sig själv.
Bland yngre i åldern 18-34 kände många att de blivit hetsade av andra att dricka alkohol, mer än de själva tänkt.
– De upplever att de har blivit övertalade att dricka mer. Det finns många sociala normer kring festande och ett stort grupptryck där man vill dricka ikapp varandra, och alla ska vara med.
Fakta: Tre steg för den som vill dricka mindre
Sven Andréasson, professor på Karolinska Institutet i Stockholm, ger sina tre bästa råd till den som vill dra ner på sitt drickande.
1. Sätt mål och skriv ner dem
Bestäm vilken konsumtion som du tycker är okej. Exempelvis hur många glas vin, öl eller sprit du vill tillåta dig per tillfälle, eller per vecka. Att undvika vardagsdrickande eller att inte dricka ensam är andra exempel på målsättningar.
2. Håll koll
Notera under en månad hur många glas du dricker varje dag. Jämför med dina målsättningar, och hur väl du når upp till dem.
3. Identifiera risksituationer och hitta alternativ
Om din konsumtion är högre än din målsättning kan du börja granska i vilka sammanhang det blir för mycket. Kanske när du kommer hem från en stressig arbetsdag, eller när du träffar vissa vänner. Hitta sedan alternativ och saker du kan göra i stället för att dricka alkohol, exempelvis andra aktiviteter eller andra drycker.
Källa: Sven Andréasson