Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Plan mot våld i nära relationer har ökat kunskapen

En utredning visar att handlingsplanen mot våld i nära relationer har gett ökad kunskap i ämnet.

Utvärderingen av Göteborgs stads handlingsplan mot våld i nära relationer är färdig. Den visar att planen har lyckats med att ge ökad kunskap och medvetenhet inom ämnet, men att några områden behöver utvecklas. Nu ska en ny plan tas fram.

Göteborgs stads handlingsplan mot våld i nära relationer har gett ökad medvetenhet och kunskap i ämnet hos de verksamheter som har använt den. Det visar den utvärdering som gjorts av planen.

Veronica Liliedahl, Göteborgs stads samordnare mot våld i nära relationer, säger till Vårt Göteborg att den ökade medvetenheten är viktig:

– Kunskap om våld i nära relationer, och att det är vanligare än vad vi tror, gör att en också har ögonen öppna för tecken på våldsutsatthet. Att fler kan och vågar ställa frågor om våld ökar våra möjligheter att upptäcka och förebygga, säger hon.

Handlingsplanen började gälla 2014 och ska användas fram till årsskiftet. Den nuvarande planen innehåller 17 mål och 44 aktiviteter. Enligt Veronica Liliedahl skiljer det sig åt mellan verksamheterna hur bra de har lyckats nå målen:

– Det skiljer sig en del. Vissa verksamheter har lyckats i stor utsträckning och andra i mindre. Uppföljningen visar att det till exempel finns skillnader i hur stadens verksamheter och nämnder följer upp arbetet mot våld i nära relationer och analyserar de behov som finns.

Alla erbjuds inte stöd

Utvärderingen visar också att det är svårt för våldsutsatta som dessutom lider av psykisk sjukdom att få tillgång till de temporära och permanenta boenden som finns.

– Våldsutsatta erbjuds ofta akut skydd, men vi ser att det kan brista i hur våldet utreds och att faktiskt inte alla erbjuds stöd, säger Veronica Liliedahl till Vårt Göteborg.

Nu har ett förslag på ny plan, för åren 2020-2023, tagits fram. Nämnden har skickat den på remiss, för att låta stadsdelsförvaltningar, fackförvaltningar och intresseorganisationer få lämna synpunkter innan den är helt färdig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV