Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Radar

Professor: ”All in” för Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson spelar ett högt spel, enligt Cambridge-professorn Catherine Barnard.

Boris Johnson spelar ett högt spel – för att visa EU att han menar allvar med ett avtalslöst brexit, säger professor Catherine Barnard om att parlamentet hålls stängt längre än vanligt. Som hon ser det sätter han sin premiärministerpost på spel.

STORBRITANNIEN – Det är en stor sak, om än inte fullt så stor som en del mer hysteriska kommentarer låter påskina, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i brittiska Cambridge, till TT.

Med bara några veckor kvar till brexit och utan en klar bild av hur utträdet ska gå till ser Storbritanniens premiärminister till att stänga parlamentet längre än vanligt. Det parlamentariska arbetet tar en paus och kan återupptas först den 14 oktober, när lite drygt två veckor återstår.

"Riskerar slutet"

Boris Johnson har tidigare velat dra saken till sin spets genom att säga att Storbritannien kommer att lämna EU utan avtal om det befintliga brexitavtalet inte omförhandlas.

– Detta innebär att det blir mycket svårare för de parlamentsledamöter som är emot ett avtalslöst brexit att agera för att förhindra det, säger Catherine Barnard.

Och ju mindre möjligheter parlamentet har att rubba regeringens planer, desto mer har premiärministern att sätta emot i samtalen med EU.

– Boris Johnson spelar ett spel med hög risk, han har verkligen höjt insatserna för att visa EU att han menar dödligt allvar med ett avtalslöst brexit.

TT: Och om han förlorar?

 –Det skulle verkligen innebära slutet på hans tid som premiärminister. I speltermer: Alla marker ligger på bordet.

Litet handlingsutrymme

Parlamentsledamöter skulle, under de få dagar som de hinner sammanträda i början av september, kunna försöka få till stånd lagstiftning som förhindrar ett avtalslöst brexit. Men en sådan lösning hänger sedan på EU:s vilja att förlänga förhandlingsperioden, framhåller Barnard.

Ett annat alternativ är en misstroendeomröstning mot Johnson-regeringen och i nästa led ett nyval. Men ett misstroende skulle premiärministern mycket väl kunna klara sig genom, ser Cambridge-professorn.

– Det är oklart om Konservativa partiet skulle vilja ha ett nyval, där Brexitpartiet kan konstatera att vi ju inte har lämnat EU än, säger hon.

Ovanlig tajmning

Johnson säger själv att det handlar om en omstart, att det är en vanlig åtgärd att ajournera parlamentet i början av hösten och att det finns gott om tid att diskutera brexit.

Även om tilltaget i sig inte är ovanligt – och även om innevarande arbetsår på grund av brexit har blivit det längsta på nästan 400 år – så måste det ändå ses som ovanligt att ta en parlamentarisk paus i ”en av de mest avgörande perioderna i brittisk historia”, anser Catherine Barnard.

– Detta handlar om att stoppa alla försök till att stoppa ett avtalslöst brexit.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV