Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

De som flytt IS i Irak har svårt att återvända hem

Nihaya Issa (till höger) och hennes familj i ett av UNHCR:s tält i Khazer-lägret.

Åttabarnsmamman Nihaya Issa är redo att flytta hem till Mosul i Irak efter flykten från IS. Men hon och hennes familj måste bo kvar i tält i flyktinglägret, utan arbete och beroende av matdonationer.

När jag återvände till Mosul hittade jag inte mitt hus. Det var förstört, säger hon.

För över två år sedan befriades Mosul från terrorgruppen IS och släpptes ur dess grepp. Men tiotusentals av de irakier som flydde från staden och terrorgruppen till olika flyktingläger i landet har fortfarande inte kunnat återvända hem.

Flera säger sig ha försökt, men blivit chockade av vad de mötte. Nihaya Issa är en av dem. Hon är en 33-årig kvinna, änka och mor till åtta flickor som, på grund av IS, flydde från sitt hem i Mosul till flyktinglägret Khazer, omkring tre mil öster om Mosul.

När hon återvände till sin hemstad upptäckte hon att hennes hus var förstört.

– Jag hade heller inte råd att hyra ett hus, så jag kom tillbaka till lägret igen, säger hon.

Inget annat val

Trots att Nihaya Issa och hennes familj lever ett svårt liv i Khazer-lägret, känner hon att hon inte har något annat val.

– Vi bor i lägret på grund av de matransoneringar vi får var 30:e till 40:e dag, säger hon.

Över 1,6 miljoner människor är på flykt i Irak. Nära 300 000 av dem kommer från Mosul, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM).

Flyktingarna är utspridda vid ett antal flyktingläger i provinsen Nineveh.

Lägren har utvecklats till helt självständiga tältstäder. Hjälporganisationer står för bland annat skolor, hälsokliniker, butiker, fotbollsplaner och hårsalonger – något som mestadels är otillgängligt i såväl Mosul som andra städer som ödelagts av IS och efterföljande strider.

Ghazwan Hussein som kommer från området Sinjar, väster om Mosul, har också försökt återvända hem efter att ha flytt IS. Området invaderades av terrorgruppen för omkring fem år sedan och drev en brutal aktion mot yazidierna som utgör en minoritet i området.

"Huset var obeboeligt"

Hussein, som är 26 år gammal och far till fyra barn, flydde till flyktinglägret Khazer. För några månader sedan blev hans son sjuk. För att ha råd med sonens nödvändiga operation sålde Hussein sina få tillhörigheter i lägret och försökte återvända hem till Sinjar.

– Jag upptäckte att mitt hus var obeboeligt. Det var helt förstört och området hade ingen grundläggande service, säger Hussein.

– Jag kunde inte stanna och kom tillbaka till Khazer igen, fortsätter han.

Bara ett fåtal av Sinjars ursprungliga befolkning på omkring 500 000 yazidier har återvänt. Resten säger att förstörelse, avsaknaden av service och den spända säkerhetssituationen håller dem kvar i lägren.

Enligt Mosuls migrationskontor lämnar upp till 25 familjer om dagen sina förstörda hus för att återvända till flyktinglägren där de har tillgång till bättre service.

– Anledningarna till den omvända förflyttningen varierar beroende på region: det kan knytas till säkerhetssituationen, familjens finansiella tillstånd eller det faktum att deras förstörda hus inte går att bo i, säger Khaled Ismail, kontorets chef.

Enligt Ghazwan Hussein bör den irakiska regeringen snabba på återuppbyggnadsinsatserna och kompensera medborgare som tvingats lämna sina hem.

– Är det rimligt att hålla oss kvar i lägret utan arbete i tre år, som om vi var i fängelse? frågar han sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV