Hösten är tidig i år, sa en rysslandssvensk till sina ryska vänner. De glodde oförstående på honom, som om han hade sagt att september kom tidigt i år. För hösten, ansåg de, börjar per definition den 1 september varje år, och tar slut den 30 november, när vintern börjar.
Jag vet inte om det gäller alla ryssar eller bara just de här. Men i min värld kan hösten absolut komma tidigt. Om det kommer kalla vindar som virvlar gula löv omkring sig redan i mitten av augusti, då är hösten tidig.
För en ryss ligger inte ens första september fast, i alla fall inte för en ryskortodox ryss. Dels bytte Ryssland kalender så sent som 1918, dels bytte kyrkan aldrig kalender. Så när det ryskortodoxa nyåret börjar den 1 september, enligt den kyrkliga kalendern, är det redan den 14 september för oss andra, och när det är 1 september för oss är det bara den 19 augusti i ryskortodoxa kyrkan.
September, förresten. Det hörs ju på namnet att det är årets sjunde månad, eller hur? Septem betyder sju på latin liksom octo betyder åtta, novem betyder nio och decem betyder tio. Fast december är den sista månaden på året och fast månaderna onekligen är tolv. Vem har räknat så fel och varför har ingen rättat till det på mer 2 000 år?
Så här hänger det ihop: fram till år 153 före Kristus var september den sjunde månaden eftersom året började i mars. För den som någonsin har intresserat sig för astrologi ringer det kanske en klocka här – det första av de tolv stjärntecknet är nämligen Väduren, och den som är född i Väduren är född i mars–april.
Augusti, som alltså var den sjätte månaden, hette för övrigt sextili från början. Alltså den sjätte. När man flyttade nyåret blev också vissa månader kortare och andra, däribland augusti, blev längre. Och i samma veva fick den namn efter kejsar Augustus, som tyckte det var rimligt eftersom företrädaren Julius hade fått en egen månad.
De tidigare månaderna är uppkallade efter gudar. Januari, januarius på latin, är helgad åt Janus, februari är helgad åt den etruskiska guden Februus, mars åt krigsguden Mars. April är ett undantag – namnet betyder ”öppnandets månad”. Kanske tänkte man på dörrar och fönster som man öppnade när det blev varmt. Eller ägg som kläcktes eller blommor som slog ut.
Maj var ursprungligen helgad åt Jupiter, som kallades Jupiter Maius, och juni åt Juno, den högsta gudinnan och gudarnas drottning, och den enda kvinnan under det mansdominerade året.
Donald Trump har troligen ingen aning om hur månaderna har fått sina namn. Om han hade det skulle han nog inte vilja vara sämre än några gamla romerska gudar och kejsare. Han hade nog lagt ett bud på september, för allt är ju till salu, eller hur? Tid är pengar – vad kostar en månad? Sen hade hösten kommit ungefär första trumpi istället för första september. Det låter inget vidare, så vi säger inget till honom, tycker jag.
Ha en fin sensommar!