I ett tvåårigt projekt finansierat av Radiohjälpen ska Clowner utan Gränser arbeta för att stärka den psykosociala hälsan hos utvisningshotade barn och unga på ett utreseboende i Uppsala. ”Behoven är enorma”, säger Karin Tennemar, presskommunikatör på Clowner utan Gränser, till Syre.
Den svenska och ideella organisationen Clowner utan Gränser arbetar världen över. De har sedan 2013 jobbat med barn och unga som kommit till Sverige efter att ha flytt. I höst startar ett nytt projekt på Migrationsverkets utreseboende i Uppsala. Karin Tennemar, presskommunikatör på Clowner utan Gränser i Sverige, menar att deras aktiviteter har både kort- och långsiktiga fördelar för barnen och ungdomarna.
– Det är faktiskt bägge delarna. Både att i stunden få hjälp att glömma alla sina bekymmer och oro som händer här och nu, men det har också flera långsiktiga positiva konsekvenser. Att stärka självkänslan, få bättre självförtroende och att se världen på ett hoppfullare sätt, säger hon och fortsätter:
– Vi vill visa barnen som ska utvisas att dom är viktigast i världen, att vi tror på dem – det är något alla barn i världen har rätt till enligt barnkonventionen.
Projektet som finansieras av Radiohjälpen är tvåårigt och under det första året kommer Clowner utan Gränser i samarbete med Röda korset ha aktiviteter på boendet i Uppsala varje vecka. Karin Ternemar tror att regelbundenheten kommer gynna barnen och ungdomarna.
Clowner utan Gränser genomför även andra projekt för barn och unga som flytt till Sverige, bland annat ett EU-finansierat projekt där de turnerar runt till olika boenden och förvar där de som ska utvisas lever. När de tidigare besökte utreseboendet i Uppsala upplevde Clowner utan Gränser hur stora behoven var.
– Den psykiska stressen är enorm. Det är mycket oro och ovisshet. Vissa är där bara en kort period, medan andra blir kvar i flera månader, säger Karin Tennemar.