Klockan tre på eftermiddagen la sig plötsligt mörkret över mångmiljonstaden São Paulo i Brasilien. En av orsakerna: de många bränder som nu härjar i Amazonas.
Jämfört med motsvarande period i fjol har antalet värmekällor som kan tyda på bränder ökat med 83 procent, enligt det Brasilianska rymdinstitutet INPE.
Klockan tre på måndagseftermiddagen mörknade plötsligt storstaden São Paulo, dagsljuset försvann och bilder på sociala medier fylldes av personer som förvånade tittar upp mot den mörka skyn.
Regntunga moln var en orsak, en annan – rök från omfattande bränder tusentals kilometer från storstaden.
Bolsanaro beskylls i sociala medier
I sociala medier haglar anklagelserna mot Brasiliens president Jair Bolsonaro. Många ser de många bränderna som en följd av presidentens återkommande attacker mot miljömyndigheter och miljöorganisationer, uttalanden som man anser gett de bönder som använder sig av eld som ett sätt att bereda mark, – indirekt stöd.
”Askan från miljontals träd faller över staden. Så sker mötet mellan det Brasilien som vi anser är civiliserat och det som vi bränner upp för att civilisera”, skriver en av São Paulos invånare i ett inlägg på Facebook.
Men president Jair Bolsonaro tillbakavisar anklagelserna om att hans politik skulle bidra till mer bränder, istället konstaterar han att det är säsong för eldsvådor och att de beror på torkan.
– Nu anklagas jag också för att sätta eld på Amazonas, det är Nero som eldar upp Amazonas! ironiserade han i en intervju och refererade till den galna romerska kejsaren Augustus Nero, som ödelade Rom.
Det Brasilianska rymdinstitutet INPE övervakar kontinuerligt alla värmepunkter runtom i Brasilien som kan tyda på en eldsvåda. Jämfört med samma period i fjol är det antalet 83 procent fler i år, vilket flera brasilianska nyhetsmedier rapporterat om.
Ett antal bränder i delstaten Pará kan kopplas direkt till de svedjejordbrukare som den 10 till 11 augusti utlyste ”brändernas dag”, som ett sätt att visa presidenten att ”de vill jobba”. Dagen efter hade antalet bränder ökat med över 300 procent jämfört med dagen före, vilket lokaltidningen Folha do progresso var först med att rapportera om.
Inte råd med nya brandflyg
I Mato Grosso som är en av de hårdast drabbade delstaterna är bränderna de värsta på sju år. I TV-programmet Jornal Nacional berättar uppgivna brandmän om att det saknas resurser för att bekämpa eldsvådorna.
Av delstatens 141 städer har endast 22 brandstationer. En styrka som har som särskild uppgift att bekämpa bränder i regnskogen finansierades nyligen av Amazonasfonden. Men planerade köp av ett tredje brandsläckningsflygplan och andra utryckningsfordon har fått ställas in. Det efter att Tyskland och Norge stoppat utbetalningarna till fonden på grund av missnöje med att avskogningen ökat, istället för att minska.
– Om den Brasilianska staten vill försvara miljön mot skogsbränder måste man försöka få tag på de här medlen, från någon fond. Det måste ligga i statens intresse, säger översten Paulo André da Silva Barroso inom den statliga brandmyndigheten till Jornal Nacional.