I våras inleddes en kommunsatsning för att minska matsvinnet. Sedan dess har Påvelundsskolan i Västra Frölunda och Matlandet Lundby räddat över 2000 kilo matsvinn.
Ett pilotprojekt där Påvelundsskolan i Västra Frölunda och Matlandet i Lundby ingår, får deltagarna möjlighet att beställa mat med kort utgångsdatum, och som riskerar att snart slängas, från livsmedelsauktioner och partihandel på nätet.
Philippa Jacobs, måltidschef i Västra Göteborg, berättar för Vårt Göteborg att produkterna förhöjer skolans meny.
– Den här tjänsten kompletterar vårt övriga arbete kring minskat matsvinn i våra kök. Köksmästaren på Påvelundsskolan ser regelbundet vilka partier som är till salu och köper det som passar. Inköpen innebär inte att vi ändrar i den matsedel vi redan har planerat, men gör att vi kan bidra till att minska matsvinnet, säger hon.
Varje år lagar köken i Göteborgs stad 20 miljoner portioner mat. Hittills har Påvelundsskolan och Matlandet räddat 2414 kilo matsvinn. Projektet ska pågå till december.