Startsida - Nyheter

← Till Tidningen Global
Radar

Dom mot poet visar att trycket hårdnar i Uganda

Den feministiska akademikern Stella Nyanzi vid Makerereuniversitetet i Kampala i Uganda har dömts till fängelse för att ha publicerat en dikt där hon protesterar mot regeringens förtryck.

Den feministiska akademikern Stella Nyanzi har dömts till fängelse efter att ha kritiserat Ugandas president Yoweri Museveni i en dikt. Peter Mwesige som leder organisationen African Centre For Media Excellence säger att det kan ha en avkylande effekt på yttrandefriheten i landet.

UGANDA Tilltaget rubricerades som ”cybertrakasserier” och Stella Nyanzi dömdes den 2 augusti till 18 månaders fängelse efter att ha publicerat dikten på Facebook i samband med Yoweri Musevenis födelsedag. Dikten beskriver förtryck, arbetslöshet och kritiserar landets styre och har fått över 1 800 gillamarkeringar, och 2 000 kommentarer.

– Väldigt många människor kommer att tänka både en och två gånger på hur de uttrycker sig. Jag tror att det här kommer att begränsa yttrandefriheten, säger Peter Mwesige som tidigare arbetade som redaktör på det stora mediehuset Nation Media Group.

Han menar att de som inte har Stella Nyanzis mod inte kommer att kunna säga vissa saker offentligt av rädsla för att skickas i fängelse.

Stella Nyanzi har använt Facebbok som en plattform för att kritisera Yoweri Musevenis regim. Hennes poetiska inlägg på Facebook har väckt beundran hos författare och akademiker i landet och hon har kommit ett bli en av regimens viktigaste motståndare.

Stella Nyanzi har försvarat sig med att hon betalar för sina inlägg på sociala medier och har hävdat att hon kan skriva vad hon önskar. I Uganda måste medborgare betala en skatt för att använda sociala medier på motsvarande cirka 50 öre per dag.

– Jag har inte vapen, jag har inte pengar, jag har inte inflytande, jag har Facebook och jag har ett språk, sade Stella Nyanzi när hon mötte journalister innan domen föll.

Hennes advokat, Isaac Semakadde, säger till IPS att ett 18 månaders straff för ett inlägg som påstås vara oanständigt är oförenligt med inte bara FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter som Uganda undertecknat, utan även landets grundlag.

Stella Nyanzi greps i november och har suttit fängslad sedan dess efter att hon vägrat att ansöka om borgen. Hon kommer att avtjäna de ytterligare nio månaderna av straffet.

Amnesty International kritiserar myndigheterna i landet som de menar tystar kritiker av regimen genom att hänvisa till ”cybertrakasserier”.

Yttrandefriheten är allt mer under attack i Uganda. Stella Nyanzi är inte den enda som drabbats. I mitten av juli greps Joseph Kabuleta, en pastor och tidigare journalist, efter att ha kallat president Yoweri Museveni en hasardspelare, tjuv och lögnare i sina inlägg på Facebook.

Verksamma inom medierna har haft påhälsningar i hemmen och fått sina ägodelar stulna, telefonerna avlyssnade och utsätts regelbundet för hot. Tidningen Observer har vid flera tillfällen attackerats av personer som misstänks ha kopplingar till regeringen.

Danson Sylvester Kahyana, som är en poet och lärare vid Makerereuniversitetets litteraturavdelning, säger till IPS att domen mot Stella Nyanzi kommer att tysta författare som har ett kritiskt sinne och kan leda till att fler ugandier slutar att använda sociala medier för att uttrycka sina åsikter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV