Radar · Nyheter

Tiggeriförbud överklagas av Civil Rights Defenders

Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge.

Vellinge kommun var först i Sverige med att införa ett tiggeriförbud 2017. Det har sedan stoppats och återinförts igen – och nu överklagar människorättsorganisationen Civil Rigts Defenders (CRD) förbudet i Kammarrätten. Domen kan få konsekvenser för andra kommuner.

Efter att först ha fått avslag på sin överklagan av tiggeriförbudet i Vellinge kommun kommer 
Civil Rigts Defenders (CRD) och Centrum för sociala rättigheter nu att driva fallet till Kammarrätten i Göteborg, rapporterar ETC.

Vellinge införde ett tiggeriförbud 2017, som sedan stoppades av Länsstyrelsen för att sedan återinföras efter att Högsta förvaltningsdomstolen gett klartecken. Men människorättsrganisationen Civil Rights Defenders anser att det strider mot både den svenska regeringsformen och Europakonventionen.

Förvaltningsrätten valde att avslå överklagan. Nu driver CRD fallet vidare till Kammarrätten. Enligt CRD tog inte domen hänsyn till mänskliga rättigheter. John Stauffer, chefsjurist på CRD, menar att Förvaltningsdomstolen bara tagit hänsyn till ordningslagen. 

– När vi först överklagade Vellinge kommuns beslut ville vi att rätten skulle bedöma hur ett sånt här beslut förhåller sig till Europakonventionen och Regeringsformen, säger han till ETC.

I nuläget har tre kommuner, inklusive Eskilstuna och Katrineholm som Syre rapporterat om tidigare, infört tiggeriförbud. Ytterligare fem kommuner väntar på besked.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV