Utbudet av vegansk mat ökar konstant på restaurangerna i Göteborg, men det är inte antalet helveganska ställen som växer. Blandkostrestauranger har de senaste åren sett det som en självklarhet att servera veganska rätter.
På Herkulesgatan, som sträcker sig från Hjalmar Brantingsplatsen till Lundby gamla kyrka, ligger den helt veganska restaurangen MIM. MIM står för More is more och det är kanske precis vad som väntar när man beställer mat här. Nischen är vegan street food och comfort food, och maten beskrivs av ägarna som ”gött käk”.
Ida och Staffan Wittrock startade restaurangen 2017. De bor själva i Kville och det föll sig naturligt att öppna just här. En lokal blev ledig i området och bufferten var inte tillräckligt stor för något mer centralt. Båda är så klart veganer men de är inte kockutbildade. Intresset för mat har dock alltid varit stort.
– Min storebror har en restaurang i Stockholm. Jag kommer från en väldigt matintresserad familj. Jag har lagat mat och bakat sedan sju års ålder. Vi började på en hobbynivå men nu är vi helt klart proffs, säger Ida Wittrock.
På måndagar och tisdagar håller MIM stängt och de kan unna sig lite ledighet. Kvällen innan vårt möte var de ute på en efterlängtad konsertkväll. Nu är det några timmar kvar till öppning och Ida Wittrock presenterar en korv från nya menyn: en egengjord seitankorv med grillad majs, salladslök och lime som topping.
Ett motstånd att åka till Hisingen
Det har emellanåt varit kämpigt att driva en veganrestaurang, i kombination med läget på Hisingen. I Stockholm har veganer inga problem med att åka mellan stadsdelarna, men Hisingen tycks vara en barriär för många göteborgare.
– Hisingen är ett ganska stort veganfäste. Vi har till exempel Barleys Food Factory och Kville Pasta House på Kvilletorget, men många tycker det är långt även om det bara är två hållplatser från centrum. Ändå åker folk till Majorna som är mycket längre bort, säger Ida Wittrock.
Men kunderna finns och det är nöjda kunder, enligt henne. Hon berättar om köttätare som utbrustit att MIM serverat den godaste korv de ätit. Det är svårt att veta exakt hur fördelningen ser ut mellan veganer och blandkostare, men det är tydligt att många slinker in utan att veta vad MIM har för koncept. Tack och lov utan att bli besvikna.
MIM är inte den enda veganrestaurangen i Göteborg. I Stigbergsbacken ligger Blackbird och vid Chapmans torg finns Crippas café. På Olivedalsgatan har den indonesiska restaurangen Sayur Warang nyligen öppnat och på Andra långgatan ligger Göteburgare vegan. Det finns dessutom flertalet take away-kaféer och foodtrucks samt bufférestaurangen Green room inne på Lisebergsområdet.
Men Göteborg har även förlorat flera veganska restauranger de senaste två åren. Bland annat har fine diningrestaurangen Syster Marmelad i Kungsladugård övergivit det växtbaserade konceptet och erbjuder numera fisk på menyn. Men å andra sidan har stan ett rikt veganutbud på blandkostrestaurangerna.
– Jag tänker att det är bra att veganskt smyger sig in på menyerna. Det är ju positivt oavsett om det är en vegansk restaurang eller inte. Det som är tråkigt är ju när de stora kedjorna konkurrerar ut mindre veganställen. Till exempel i Karlskrona, där jag kommer ifrån, fanns det en vegansk restaurang och en foodtruck. De försvann när Pinchos etablerade sig men jag förstår ju att det är enklare när man är ett större sällskap med både veganer och köttätare, säger Staffan Wittrock.
Halvfabrikat lockar inte
Ida Wittrock är lite trött på de färdigprodukter som många blandkostställen serverar, som exempelvis Beyond burger och Oumph. Å andra sidan finns skräckexempel åt andra hållet.
– Jag minns när jag firade min födelsedag på en fine diningrestaurang i Göteborg. Jag fick en tallrik med belugalinser och variationer på morot. Det var riktigt tråkigt och jag var fortfarande hungrig efteråt. Det är synd för det kostade ju mycket pengar, berättar hon.
Vinsten med att gå till en veganrestaurang med MIMs typ av mat, är att nästan allt lagas från grunden och att maten är ett hantverk, menar Ida Wittrock. Men även om MIM haft sitt unika koncept börjar konkurrensen öka. 2018 öppnade till exempel blandkostrestaurangen Omnipollos i Linnéstan, som också har vegansk street food på menyn. Och nästa år kommer den populära kedjan Bastard Burgers till Göteborg.
– Bastard burgers och andra som kör vår stil kan absolut sno kunder från oss. Vi tror att i och med att veganskt normaliserats så mycket under senare år så kommer det alltid finnas ett behov och starkt fäste i större städer för helveganska restauranger. Det märks väl på turister som besöker oss från olika platser i världen och Sverige att vegansk matkultur inte är någon tillfällig trend utan här för att stanna, säger Staffan Wittrock.
Lite av en motsats till MIM, när det kommer till resurser, är giganten Avenyfamiljen. Avenyfamiljen äger ett 13-tal restauranger inom det som skulle kunna räknas som mellanprisnivå till ren fine dining. Flertalet är lokaliserade som ett kluster på Tredje långgatan men runt om i staden finns också restauranger som Yaki-da, Levantine, Prime grill och Butcher’s market. De har alla sin särprägel men det som förenar dem är att alla serverar veganska rätter.
Deras restauranger är också KRAV-certifierade och på en 180 kvadratmeter stor takodling odlas grönsaker, örter och bär, samt att det på fastigheterna på Tredje långgatan finns en 350 kvadratmeter stor yta med solceller. Hållbarhetapprochen är viktig.
– Vi vill uppmuntra våra gäster att äta mindre kött genom att erbjuda riktigt bra vegetariska och veganska rätter på samtliga våra restauranger. Vi har under alla år satsat på att ha ett bra vegetariskt utbud vilket under åren även inkluderat veganskt. Vi ser det som en självklarhet att servera härliga veganska rätter likväl som vi serverar kött och fisk, säger Tobias Hamberg, vd för Avenyfamiljen.
Veganskt skrämmer inte
Ett veganskt utbud är givet för de flesta mataktörerna i stan. Det är numera svårare att hitta en krog som inte serverar veganrätter, än en som gör det. På bara några få år har veganskt som epitet blivit något man skyltar med, i synnerhet bland kafé- och snabbmatskedjorna. Och det är inte bara veganer som är målgruppen.
– Nu för tiden äter nästan alla vegetariskt ibland. Utbud och dagens kvalitet gör det lockande även för köttätare. De flesta restauranger erbjuder numera bra vegetariska och veganska alternativ. Detta har gjort det svårare för renodlade vegetariska restauranger som missar gäster när någon i sällskapet verkligen vill äta kött. Detta trots att vegetarisk mat har exploderat. Jag tror inte att renodlade vegetariska restauranger kommer att bli vanliga i framtiden heller, säger Tobias Hamberg.
Önskar sig husmanskost
Karolina Lindén bor i Göteborg och är så gott som vegan sedan tjugo år tillbaka. Hon och hennes vänner går gärna ut och äter på restaurang, men inte nödvändigtvis på ett veganskt ställe. Utbudet är litet och valet hamnar oftast på en blandkostrestaurang, menar hon.
– Jag har inget emot blandkostställen faktiskt. Så klart vore det bättre om världen var veganiserad men det är den ju inte. Jag umgås en del med folk som inte enbart äter veganskt eller vegetariskt och jag tycker det är lättare att inspirera till att testa en rätt från veganmenyn än att övertala till ett helveganskt hak, säger Karolina Lindén.
En nackdel med att ha ett fåtal veganska restauranger är att bredden på menyerna blir begränsad. Karolina Lindén längtar efter ett ställe som serverar riktig husmanskost, som till exempel kåldolmar, potatis och brunsås.
– Jag stödjer gärna veganska restauranger och mindre aktörer. Ur ett djurrättsperspektiv är det ju minskad konsumtion som gör störst skillnad och då är det viktigt att det finns ett brett utbud så jag tycker att det är toppen att även de större kedjorna erbjuder djurfria alternativ, säger hon.