Radar · Nyheter

Israel vill att fler ambassader flyttar

När USA flyttande sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem förra året hoppades Israel att fler länder skulle följa efter. Så blev inte fallet och nu förbereder Israel ett biståndspaket på 137 miljoner kronor för att underlätta för fler att flytta sina ambassader, rapporterar Sveriges radio.

Pengarna ska, om förslaget går igenom, kunna användas till faktiska flyttkostnader men också till bistånd till de länder som flyttar.

Emmanuel Navon, professor i internationella relationer vid Tel Avivs universitet, säger till Sveriges radio att flera länder tycker att det diplomatiska priset är för högt för att flytta sina ambassader till den omtvistade staden.

– Det är ett steg som en stormakt som USA har råd med, men för mindre länder står för mycket på spel när det gäller deras relationer med arabvärlden, säger Emmanuel Navon.
Han nämner handeln med olja och vapen i regionen. Risken är att uppröra allierade som står på palestiniernas sida i Israel/Palestina-konflikten och att en flytt ses som ett erkännande av Jerusalem som israelisk huvudstad.

Enligt Emmanuel Navon finns vinster med att flytta ambassaderna. Dels på hemmaplan för politiker som vill stärka sitt stöd hos vissa väljargrupper. Men också på ett internationellt plan, att en stärkt relation till Israel i förlängningen kan betyda en förbättrad relation till USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV