Kriminalutredaren inledde ett förhållande med en brottsdömd expolis och engagerade sig i hans fall. Då fick utredaren sparken. Nu slår Arbetsdomstolen fast att det var rätt.
Polisen, som var utredare på krimjouren i en stad i norra Sverige, stängdes av från jobbet i februari förra året och avskedades tre månader senare.
Detta efter att ha inlett en kärleksrelation med en tungt kriminellt belastad expolis, som hon agerat ombud för i en rättsprocess.
Dömd för grova brott
Expolisen, som dömts för bland annat grovt vapenbrott, narkotikasmuggling och för att ha stulit en annan polis vapen, bodde hemma hos utredaren när han greps i juni 2017. Vid en husrannsakan i hennes hem hittades bland annat amfetamin och en elpistol som tillhörde expolisen.
Utredaren engagerade sig i hans fall, letade bevis och uppgav sin mejladress från Polismyndigheten när hon begärde ut uppgifter ur polisens förundersökning. Hon besökte expolisen när han var intagen på rättspsyk och när han senare placerades på säkerhetsanstalten Saltvik.
Miste säkerhetsklassning
Relationen ledde till att utredaren blev av med sin säkerhetsklassning. Polismyndigheten sparkade henne sedan, eftersom säkerhetsklassning krävs för att arbeta som polis.
Polisförbundet tog ärendet till Arbetsdomstolen och begärde att avskedandet skulle ogiltigförklaras och att utredaren skulle få ett skadestånd på 150 000 kronor. Enligt fackförbundet var inte den fråntagna säkerhetsklassningen skäl nog för uppsägning. Inte heller parets relation eller utredarens agerande.
Domstolen: Kan riskera förtroendet
I en dom på onsdagen slår Arbetsdomstolen fast att säkerhetsbeslutet i sig inte var saklig grund för avskedandet – men att det ändå var rätt att ge utredaren sparken.
Enligt domstolen kan ”hennes pålitlighet och förmåga att avhålla sig från agerande som kan riskera förtroendet för henne som polis” ifrågasättas ”på ett sådant sätt att det finns saklig grund för uppsägningen”.