Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

SSU: S måste skärpa klimatpolitiken

SSU:s ordförande Philip Botström vill att moderpartiet Socialdemokraterna prioriterar upp klimatfrågan.

Ungdomsförbundet SSU är missnöjt med moderpartiets klimatpolitik. Frågan måste prioriteras upp om S vill vara ett relevant parti för unga i nästa val, anser SSU.
– Det är helt nödvändigt, säger ordföranden Philip Botström.

När SSU i helgen möts för sin 40:e kongress ligger en rad klimatförslag på bordet. Till exempel vill förbundsledningen att ombuden ska ställa sig bakom ett förbud för inrikesflyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och ge stöd till en progressiv flygskatt, som blir högre ju mer man flyger.

Det är förslag som även diskuterades på Miljöpartiets kongress i våras, men då fick nobben.

Snabbare takt

SSU-ledningen vill också sätta upp tuffare mål för klimatpolitiken. Senast 2035 vill man att Sverige ska ha noll nettoutsläpp till atmosfären – tio år före det mål som riksdagen klubbat.

– Förslagen kan ses som radikala i förhållande till det som regeringen och andra riksdagspartier gör, men bygger helt och hållet på det kunskapsunderlag som vi läser oss till från världens samlade forskarkår, säger Philip Botström.

SSU-ordföranden tror att det finns ett brett stöd för en mer ambitiös klimatpolitik på kongressen, även om det kan bli diskussion om exakt vilka årtal som ska gälla och hur skarpa olika förslag ska vara.

Han vill att SSU ska vara en blåslampa på moderpartiet. För hittills tycker han inte att S tagit frågan på tillräckligt stort allvar.

– Ska socialdemokratin vara relevant för unga i de kommande valen och vara intressant som politisk aktör de kommande tio-femton åren, då måsta man ta klimatfrågan till sig, säger Botström.

– Att se att vår röda dröm också är grön, det borde bli det stora projektet för Stefan Löfven.

Piska och morot

För att få folklig acceptans för en rejäl omställning av samhället, måste förändringarna upplevas som rättvisa, tror SSU-ordföranden.

– Vi behöver en klimatpolitik, som både är klassmedveten och har ett hela-landet-ska-leva-perspektiv, säger han.

Därför försöker SSU balansera piska med morot. Stora investeringar ska göras i exempelvis höghastighetståg och annan infrastruktur och det ska finnas ekonomiska stimulanser för att bygga klimatsmart, energieffektivisera och köpa elbil.

– Det klart att det inte är vanligt folk som ska känna skuld och skam. Det ska däremot kännas i styrelserummen i de stora bolagen och kanske också i de politiska partierna, som har gjort alldeles för lite under alldeles för lång tid, säger Botström.

Bättre med extraval?

SSU står bakom 73-punktsprogrammet mellan S, MP, C och L och inte en enda motion har kommit in till kongressen om att S ska lämna det så kallade januariavtalet.

Men Philip Botström tror ändå att januariavtalet kommer att finnas med som en inramning till helgens diskussioner. SSU har tidigare påtalat att regeringen inte får nöja sig med vad som står i avtalet. Mer måste göras för att inte öka klyftorna. Och skulle ojämlikheten ändå öka, så är extraval att föredra, anser SSU.

– Det har varit min kritik och min oro att Stefan Löfven och regeringen hittills inte har presenterat vad de vill göra utöver januariavtalet, säger Philip Botström.

Fakta: SSU:s kongress

När? 9–12 augusti
Var? Karlstad
Vad händer? Ombuden ska besluta om ny politik för miljö och klimat, demokrati, global ekonomi och migration och integration. Stort fokus ligger på nya klimatförslag, till exempel stopp för nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från 2025, en progressiv flygskatt, förbud för inrikesflyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och att vegetarisk mat ska vara norm i skolor, sjukvård och äldreboenden.
Blir det några tal? Statsminister Stefan Löfven talar på fredag och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson dyker också upp.
Blir det några val? Ordföranden Philip Botström är föreslagen för omval, liksom förbundssekreteraren Andrea Törnestam. Som vanligt ska också en förbundsstyrelse väljas.
Källa: SSU

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV