Liberalerna vill införa samhällsprov för medborgarskap, tillfälliga EBO-stopp och stopp för nya religiösa friskolor.
Partiets nya integrationsprogram innebär också skärpt straff för hedersbrott och att fler brottstyper ska leda till utvisning.
– Vi måste stoppa utvecklingen mot fler parallella samhällen i Sverige, säger den integrationspolitiske talespersonen Fredrik Malm (L).
Han varnar för att unga flickor och pojkar växer upp utan samma rättigheter och möjligheter som andra i Sverige, eftersom de lever i bostadsområden där hederskultur eller laglöshet är utbredd.
Liberalernas (L) nya integrationspolitiska program innehåller 46 punkter för att öka möjligheterna till jobb och utbildning, men också för att bryta framväxten av parallellsamhällen.
L har länge varit för asylsökandes rätt till att välja eget boende, EBO, men backar nu en bit. Partiet föreslår att Migrationsverket ska få införa ett tillfälligt EBO-stopp för kommuner med bostadsområden dit många flyttar, till exempel i Malmö, Södertälje, Botkyrka och Örebro. Partiet vill också ställa hårdare krav på att kommuner och bostadsbolag ser till att inte alltför många bor i en lägenhet och att de agerar mot otillåten uthyrning i andra hand.
Ett omdiskuterat förslag är ett förbud för nya religiösa friskolor att starta och för redan befintliga skolor att utöka elevantalet. Flera ledamöter i partistyrelsen ville gå längre och även förbjuda befintliga religiösa friskolor, medan en ledamot, Birgitta Ohlsson, ansåg att båda förslagen går för långt.
För att få bli svensk medborgare föreslår L att man ska klara både ett test av grundläggande språkkunskaper och en samhällstest.
Ett annat förslag är att hårdare krav ska ställas på närvaro för nyanländas svenskundervisning, SFI, och för kurserna i samhällsorientering. Låg närvaro ska ge lägre etableringsersättning. De som vabbar ska, liksom andra arbetstagare, få 80 procent av ersättningen.
L vill också skärpa straffen för hedersbrott och se till att domstolar prövar utvisning för utländska medborgare för fler brottstyper än i dag.
Det nya programmet ska behandlas på Liberalernas partiråd den 11 november.
Förslag i integrationsprogrammet