Har du ett skavande samvete som ständigt säger att du borde börja träna? Personliga tränaren och entreprenören Lovisa “Lofsan” Sandström vill sticka hål på myten om träning som lösningen på allt.
Svettiga pass på gymmet, motionslopp och en utmanande svensk klassiker – många tänker att träningen är svaret på ett hälsosamt liv. Men Lovisa “Lofsan” Sandström, som har arbetat som personlig tränare i många år och coachat tusentals klienter, tycker att vi har gått vilse i våra tankebanor.
– Det finns många människor som tränar jättemycket och äter jättenyttigt, men som ändå inte är så hälsosamma. Träningen ses som det magiska pillret, men det är livsstilen som är lösningen, säger hon.
Olika begrepp
Framför allt tycker Lovisa att vi måste börja skilja på begreppen träning, motion och rörelse. Lovisa definierar rörelse som att inte vara stilla, motion att ta sig från punkt A till punkt B på ett fysiskt krävande sätt och träning som något som kräver ombyte till andra kläder.
– Man tror att den hårdaste, svettigaste och största uppoffringen är det som kommer att ge mest utdelning. Jag tror att det är det lutheranska i oss – ju hårdare vi piskar oss, desto mer resultat tror vi att vi kommer att få.
Men kontinuitet och uthållighet är två viktiga framgångsfaktorer som vi ofta glömmer. Ju mer bekväm träningen är, desto större är sannolikheten att vi ska orka hålla i den på sikt.
Livsstilsfaktorer
Med sin nya bok, Bli hälsoklok (Norstedts), vill Lovisa krossa en rad myter och i stället få oss att ta ett helhetsgrepp på vår hälsa och livsstil. Till livsstil räknas faktorer som hur mycket du stressar, hur mycket och hur bra du sover, vad du äter och hur mycket du rör på dig.
– Det allra första man ska titta på är sömnen. Sover man dåligt får man sämre koncentrationsförmåga och ökad skaderisk. Aptiten går upp och fettinlagringen ökar, samtidigt som stresshanteringsförmågan och träningsmotivationen minskar. Sömn är betydligt viktigare för hälsan än hur många gånger i veckan man tränar.
Därefter kommer det vi lägger på tallriken.
– Många vill köpa sig loss från dålig kost med hjälp av träning och kan tänka sig att träna ganska mycket för att slippa ta tag i maten, säger Lovisa.
Men det vi äter är förstås en viktig del i helheten, liksom att minska stillasittandet, som är den tredje viktiga faktorn. Och det är inte samma sak som att öka träningsdosen, betonar Lovisa. I stället handlar det om att ha så korta block som möjligt av fysisk inaktivitet.
Att minska stressen i livet är också viktigt. Och se upp så att inte träningen i sig blir en stress.
– Man kanske jobbar in alla pauser under arbetsdagen för att stressa till yogapasset klockan fem. Men att vara hälsoklok kanske innebär att välja bort yogan om det innebär att jag måste stressa för att komma dit, säger Lovisa Sandström.
Orimliga förväntningar
Hon tycker att träningsbranschen gör sig skyldig till att skapa en del orimliga förväntningar och inte är ärlig med hur svårt det kan vara att få magrutor, gå ned i vikt eller bygga synliga muskler.
– Om man framställer det som att vem som helst kan, då tror människor att det är något fel på dem om de inte lyckas. Vi överskattar hur många kalorier ett träningspass förbränner och tror att vi ska få de här snabba resultaten som träningsbranschen utlovar.
Vi lever också i ett samhälle där vi ofta har möjlighet att välja bort tillfällen till rörelse.
– Det här med att beställa mat på nätet är ju jättesmidigt, men det du har gjort är att ta bort 700 meters promenad till mataffären och alla moment där du lyfter ned och upp varor ur en korg och bär hem kassarna. Och sedan går man till gymmet och lyfter upp ett par hantlar…
Lite ont är okej
Inte sällan glappar det mellan våra mål och våra insatser. Kanske anmäler man sig till ett halvmaraton, men vill egentligen gå ned i vikt. Eller tänker att en svensk klassiker ska göra susen för hälsan.
– Men det kan snarare stjälpa än hjälpa eftersom risken för överbelastningsskador ökar – och risken att du tappar motivationen, säger Lovisa Sandström.
I vissa lägen är det dock okej att träningen gör lite ont, den kan ändå vara hälsofrämjande.
– Om en person inte har tillräcklig kondition för att kunna flåsa fem kilometer i löpspåret och får ont i knän eller benhinnor är det fortfarande värt det, eftersom hjärtat blir starkare.
Samma sak gäller när det handlar om att pressa sig från fem kilometer till en mil, men där går en gräns. Tränar man väldigt hårt kompenserar inte bättre hjärt-kärlhälsa risken för andra skador och besvär.
– Att vara hälsoklok handlar om att jämna ut och få balans.
Vad är hälsa?
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO), FN:s fackorgan för hälsofrågor, definieras hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Enligt WHO:s konstitution är målet att alla människor ska uppnå det.
Källa: TT
Så får du mer rörelse i vardagen
+ Om du har ett skrivbordsjobb – sätt ett alarm varje timme och rör på dig en liten stund.
+ Växla mellan sittande och stående position.
+ Gå och prata med din kollega i stället för att mejla.
+ Ta lunchpausen på allvar.
+ Gå eller cykla om det är möjligt. Transportrörelse är ett enkelt sätt att öka vardagsmotionen.
+ Hämta vatten när du är törstig hellre än att ha det stående på skrivbordet.
Källa: Bli hälsoklok (Norstedts)
Lovisas motivationstips
Att skapa nya vanor kan vara svårt, men det är inte omöjligt. Så här kan du hjälpa motivationen på traven:
+ Lär känna dig själv och adoptera inte någon annans mål och syften. Vad vill du förändra?
+ Små insatser kan göra stor skillnad. Dessutom är de enklare att börja med. + Om du älskar lösgodis, välj inte bort just det – ät mer grönsaker i stället.
+ Släpp tankarna på att hitta det optimala upplägget, det blir väldigt krävande. Titta hellre på vanor som kan hålla långsiktigt.
+ Börja där du är och inte där du vill vara.
Källa: Bli hälsoklok (Norstedts)