Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Ny fönsterfilm lagrar solenergi

En grupp Chalmersforskare har utvecklat en genomskinlig fönsterfilm som kan lagra och fördela solenergi. Uppfinningen har väckt stor internationell uppmärksamhet och skulle eventuellt kunna hjälpa till att både spara energi och förbättra inomhusklimatet. 

En ny plastfilm kan vara lösningen på hur solenergin ska fördelas jämnt över dagen. Den genomskinliga fönsterfilmen är en vidareutveckling av en energilagrande molekyl som forskarlaget tog fram för några år sedan.

När molekylen träffas av solljus byter den skepnad till en energirik isomer – en molekyl som består av samma atomer men som är sammanbundna på ett annat sätt. Isomeren kan sedan lagras för att användas vid ett senare tillfälle.

Vi kan nu spara energin i upp till 18 år och när vi vill använda den får vi en värmeökning som är högre än vi vågat hoppas på, säger forskarlagets ledare, professor Kasper Moth-Poulsen.

Molekylens unika egenskaper tas nu tillvara i plastfilmen som är tänkt att monteras på glas.

Efter att de nya forskningsresultaten presenterades i den ansedda vetenskapliga tidskriften Advanced Science har professor Kasper Moth-Poulsen mottagit mejl från världens alla hörn.

– Gensvaret har varit stort. Lyckas vi med detta får vi ett bättre inomhusklimat samtidigt som vi sparar energi. Och det gäller ju inte bara hus i Sverige, utan det är intressant överallt, säger Kasper Moth-Poulsen till P4 Göteborg.

Till hösten tar forskarna nästa steg i processen, vilket blir att montera en vidareutvecklad plastfilm på ett riktigt fönster. Det ska ge svar på frågor kring energieffektivitet och kostnader för att producera fönsterfilmen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV