En ny strategi för att hejda avskogningen. Det presenterade EU-kommissionen i förra veckan. Men miljöorganisationer varnar för att det stannar vid tomma ord.
Kaffe, choklad och soja till djurfoder är exempel på produkter som inte sällan härstammar från skövlade skogsmarker. Artdöd och global uppvärmning är följden. Nu lovar EU-kommissionen att agera för att det minska effekterna på världens skogar av det som EU:s medborgare konsumerar.
– Vi kan inte nå klimatmålen om vi inte skyddar skogarna. Världens viktigaste naturskogar ligger inte inom EU, men våra handlingar som individer och våra politiska val har ett stort inflytande, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i ett pressmeddelande.
I strategin skriver EU-kommissionen bland annat att man ska driva på för ett internationellt samarbete för att skydda skogar och att man vill arbeta tillsammans med producentländer för att minska trycket på skogarna.
2008 satte EU upp mål om att världens skogsareal ska sluta minska senast 2030 och att minskningen av de tropiska skogarna ska halveras till 2020. Att nå de målen är osannolikt, konstaterar nu EU-kommissionen. På senare tid har alarmerande rapporter kommit från bland annat Brasilien om att skövlingen av Amazonas skenat under president Jair Bolsonaros styre. Varje minut försvinner skog motsvarande två fotbollsplaner, enligt regeringens egna satelitövervakningsbyrå.
Miljöorganisationer har välkomnat att EU nu tagit initiativ för att hejda avskogningen, men har också uttryckt skepsis över vad resultatet kommer att bli i verkligheten. Hannah Mowat, talesperson för organisationen Fern som lobbar inom EU för skydd av skog, är en av dem menar att det nu är handling snarare än ord som behövs.
– Vi är i desperat behov av nya lagar som tvingar företagen att visa att de varor de för in på EU:s marknad inte är kopplade till avskogning, uppmanar hon EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen, rapporterar The Guardian.
Obed Owusu-Addai från Eco Care, en organisation som arbetar för sociala rättigheter och skogar i Ghana, menar att det inte räcker att förändra vad som sker i producentländerna.
– Att adressera avskogning är inte möjligt utan att adressera EU:s efterfrågan på de varor dom driver den, säger han till The Guardian.