Det finns gott om svamp på många håll i landet. I sociala medier flödar bilder på välfyllda svampkorgar. Men det gäller att passa på. Den annalkande värmeböljan kan sätta stopp för kantarellfrossan.
– Det kan vara läge att passa på nu innan värmen kommer och svampen hinner torka ut, om det blir dåligt med regn, tipsar Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Svampsäsongen kom i gång tidigt i år och det rapporteras om rikligt med kantareller. Även soppar och kremlor finns i skogarna.
– Överlag finns det svamp över hela landet just nu. Kantarellen har haft en bra början i år, eftersom den gillar att det regnar regelbundet och det inte är för långa torrperioder, säger Michael Krikorev.
Bra kantarellår
Kantareller verkar ha ett bättre år än normalt, till skillnad mot förra året, enligt svampexperten.
– Förra året var en katastrofalt dålig svampsäsong, det var nog den sämsta på många år. Men i år är det definitivt bättre, konstaterar han.
SMHI spår nu sol och värme över landet, med höga temperaturer utan regn i sikte.
– Det är ju många som är glada för det men jag vill ju helst att det ska regna regelbundet. Det gör väl inte så mycket att värmen kommer men det är torkan som är värst, säger Michael Krikorev.
Regnkarta god hjälp
Han vågar sig inte på att sia om hösten. Svampsäsongen kan inte spås längre än SMHI:s väderprognoser, omkring tio dagar framåt, framhåller han.
– Är det inget regn i augusti kan det bli en urusel säsong, men för Karl Johansvampen kan det räcka med en varm augusti och mycket regn mot slutet. Då kan det bli en Karl Johanexplosion.
Förekomsten av svamp varierar lokalt. SMHI:s nederbördskartor som visar var det har regnat den senaste tiden ger nyttig information till den svampsugne.
– De brukar jag själv använda när jag ska ut och plocka svamp. Svampen svarar bra på regn och det brukar löna sig att leta ett par veckor efter en ordentlig rotblöta, tipsar Michael Krikorev.
Fakta: Länktips för svampplockare
Svampexperten Michael Krikorevs tips för den som vill hitta svamp:
Det finns flera Facebookgrupper för svampintresserade. Den största är Svamp-klapp som har över 45 000 medlemmar och hundratals dagliga inlägg. Den som lägger upp en bild av sin svamp brukar få snabb hjälp med artbestämning.
SMHI:s nederbördskartor visar var det har regnat. De kan ge en god fingervisning om var det är lönt att leta efter svamp.
På Artportalen.se rapporteras en del svampfynd in. De går att söka genom att ange svampsort, region och tidsperiod.
Svampguiden är en webbsajt som fungerar som forum för svampintresserade. Där publiceras även rapporter om svampförekomst och fakta med bilder om matsvampar.
Fakta: Råd för svampplockare
Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.
Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.
Ta bara svamp som känns fast och frisk.
Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.
Skär bort allt som är insektsangripet (”maskätet”).
Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet