För att nå upp till målen i Parisavtalet måste Storbritannien se över vad biståndspengarna används till. Sedan 2010 har den brittiska regeringen spenderat 680 miljoner pund på fossila projekt utomlands, rapporterar The Guardian.
”Storbritannien vill vara ledande i kampen mot klimatförändringarna, så det är chockerande att så mycket av Storbritanniens bistånd fortfarande spenderas på fossila bränslen utomlands, säger klimat och miljöanalytikern Sarah Wykes på Cafod (Catholic development agency) som utfört en studie på uppdrag av Overseas Development Institute.
De senaste månaderna har Storbritannien utlyst nödläge för klimatet och regeringen har lanserat en plan på hur utsläpp av växthusgaser ska nollas innan år 2050. Nästa år står Storbritannien värd för FN:s klimatmöte och planer på att presentera ambitiösa lösningar på hur den globala uppvärmningen ska stoppas finns.
Trots detta visar studien som Cafor genomfört att Storbritannien delar ut miljonbelopp till fossila projekt och verksamheter utomlands. Rapporten går igenom åren 2010 till 2017. De två åren efter att Parisavtalet skrevs under 2015 ökade i själva verket biståndet till fossila verksamheter jämfört med de fem åren innan 2015, visar studien. Analysen visar därmed att Storbritannien misslyckats med att anpassa diplomati, handel och biståndspolitik för att nå målen i Parisavtalet.
Tydlig dubbelmoral
Samtidigt ökar även investeringarna i förnybar energi – parallellt med att man investerar allt mer i verksamheter som släpper ut mycket koldioxid i låg- och medelinkomstländer. Enligt Cafor stoppar detta alternativa lösningar, som att ge dessa länder möjlighet att investera i hållbar och miljövänlig energi för att säkra tillgång på till exempel el.
– I en tid när vi minskar Storbritanniens eget beroende av fossila bränslen, varför lägger vi miljarder pund på att rusta fattiga länder med utdaterad teknik som kommer att orsaka mer klimatskada? Hela poängen med utvecklingsbistånd är att förbättra livet för människor som lever i fattigdom. Regeringen måste anpassa sina biståndsutgifter med sina klimatmål och omgående avsluta allt nytt stöd till fossila bränslen”, säger Sarah Wykes på Cafor.
Studien fann att Storbritannien parallellt med att ha radikala mål själva, i enlighet med Parisavtalet, så investerar man i sådant som kommer öka utsläppen utomlands – ofta i utvecklingsländer. Dubbelmoral som måste upphöra, enligt Cafors studie.
Och som en tjänsteman i den brittiska regeringen poängterade: människor som lever i utvecklingsländer kommer drabbas hårdast av klimatkrisen.