Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Vänsterregering kan ta form i Spanien

Podemos partiledare Pablo Iglesias sa under måndagens debatt i parlamentet att hans parti inte tänkte acceptera några "dekorativa" ministerposter i en Sánchezledd regering.

Spanien kan under dagen få sin mest vänsterorienterade regering sedan landet återgick till demokrati. Efter månader vid förhandlingsbordet tros premiärminister Pedro Sánchez nu kunna få ihop en vänsterkoalition.

Blir det nej väntar ett av många fruktat nyval – det fjärde på lika många år.

Socialdemokratiska Socialistpartiet (PSOE), lett av Pedro Sánchez, blev störst i nyvalet i Spanien i april. Snabbt stod det klart att partiet behövde stöd för att regera i den allt mer fragmenterade politiken.

Sánchez, som styrt PSOE mer vänsterut, inledde förhandlingar med vänsterpartiet Podemos. Tillsammans har de 165 av de 350 mandaten i parlamentet – inte en majoritet, men så pass stor andel att man kan skrapa ihop stödröster.

Enda vägen

Egentligen fanns inga alternativ för Sánchez, säger Spanienkännaren Jakob Lewander på Svenska institutet för europapolitiska studier, trots att det finns en majoritetslösning med mitten-högerpartiet Ciudadanos.

– Men det är ingenting som egentligen har varit aktuellt. Ciudadanos gick till val på att inte stödja en socialistisk regering. Dessutom är man oense i Katalonienfrågan, säger Lewander.

De långa förhandlingarna mellan PSOE och Podemos har handlat – och handlar fortfarande – om hur mycket makt det senare ska få i en vänsterkoalition.

Podemos vill visa att de kan regeringsbilda och inte bara vara en mobiliserande politisk kraft.

Krävde ministerpost

Till en början satte Podemos ledare, den erkänt skicklige debattören Pablo Iglesias, som ultimatum att hans parti skulle få ministerposter i en Sánchezledd regering och att han själv skulle ingå i densamma. Men PSOE anser att han vore en alltför kontroversiell regeringsmedlem.

Sánchez hoppades snarare kunna skapa en lösning lik den i Portugal, där det socialdemokratiska partiet ensamt regerar, men med parlamentariskt stöd från två partier längre vänsterut.

Förhandlingarna har flera gånger sett ut att haverera och tonläget har stundtals varit högt. I slutet av förra veckan släppte Pablo Iglesias kravet om att själv sitta med i en regering och det sågs av många som en vändpunkt. Under parlamentsdebatten sent i måndags kväll betonade Iglesias att Podemos dock inte kommer att nöja sig med vad han kallar ”dekorativa” ministerposter.

Flyttat mot mitten

Pedro Sánchez har varit tydlig med att han vill satsa på jobb, utbildning och ett hållbart pensionssystem.

De båda partierna möts i den ekonomiska politiken, även om Podemos har lägre tolerans för EU:s svångremspolitik. I takt med att Podemas några år gick starkt framåt har deras politik förändrats, säger Jakob Lewander.

Partiet blir mer och mer en del av det politiska systemet och har blivit något mer moderat.

I frågan om katalanskt självstyre är de båda partierna dock inte överens. Podemos stödjer idén om en folkomröstning, medan Sánchez tagit en mer traditionell linje.

Nyval i höst?

I tisdagens omröstning i kongressen krävs att Sánchez får stöd av en absolut majoritet. Lyckas han inte får han en ny chans 48 timmar senare. Då krävs bara en enkel majoritet. I den senare tror bedömare att han har en chans, men bara om han får med sig Podemos samt stöd av till exempel Baskiska nationalistpartiet och några fler små, regionala partier.

Sánchez enda hopp att kunna bilda regering utan Iglesias vore om det konservativa Folkpartiet (PP) lade ned sina röster. Men det kommer sannolikt inte att hända, bland annat för att Sánchez motsatte sig att göra detsamma när rollerna var omvända 2016.

Lyckas Sánchez inte bilda regering väntar ett nyval, något få önskar. Kanske allra minst Podemos, som förlorade en fjärdedel av sina platser i parlamentet vid det senast nyvalet.

Fakta: regeringsbildandet i Spanien

Det socialdemokratiska Socialistpartiet (PSOE) tog över styret av Spanien i juni 2018, sedan det konservativa Folkpartiet (PP) tvingats lämna makten i efterdyningarna av en korruptionsaffär.

I början av 2019 tvingades premiärminister Pedro Sánchez utlysa nyval sedan regeringen misslyckats med att få budgeten antagen efter motstånd från två katalanska partier. Detta var i sin tur en följd av motsättningarna mellan Madrid och regionstyret i Barcelona som driver på för att Katalonien ska bli en självständig stat.

Spanien saknar tradition av koalitionsregeringar. Man har inte haft någon sådan sedan övergången till demokrati 1977.

Misslyckas Pedro Sánchez med sin regeringsbildning så sker omval sannolikt 10 november. Lyckas han så kommer hans nya regering att få hantera frågor som en ekonomi som är långt ifrån återhämtad, hög arbetslöshet och frågan om Kataloniens självständighetskrav samt en intensiv politisk spänning från en mycket skeptisk opposition.
Källa: AFP, Utrikespolitiska institutet/Landguiden m fl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV