Allt fler syrier på flykt tvingas tillbaka av Turkiet. Den allt hårdare tonen och tillvägagångssätten kan vara ett sätt för Erdogans regerande AKP-parti att vinna tillbaka röster från de oppositionspartierna som vann i viktiga städer i lokalvalen. Human Rights Watch bekräftar att massdeportationer inletts.
Det största oppositionspartiet CHP, som vann i bland annat Istanbul och Ankara, gick till val med en hård ton riktad mot syriska flyktingar i landet. Sedan kriget i Syrien startade har många hittat sin tillflykt i Turkiet. Omkring fyra miljoner syrier uppskattas leva i landet just nu.
På Twitter kommer rapporter om att man i allt högre takt börjat deportera syrier, något som är olagligt i och med att Syrien fortfarande är klassat som en krigszon. Därmed blir det omedelbart ett brott mot internationella lagar att tvinga människor tillbaka dit. Human Rights Watch chef för konfiktområden, Gerry Simpsons, skriver även han på Twitter att massdeportationer har inletts. År 2015 stängde Turkiet gränsövergångar från Syrien, 2016 började man använda våld mot de som trots allt försökte och 2017 slutade man registrera de som anlände. Något som gör det omöjligt att få flyktingstatus i landet via UNHCR.
De senaste tio dagarna uppges deportationerna ha ökat och razzior uppges ha genomförts i Istanbul, där över 800 000 syrier lever, rapporterar tyska World News Monitor.
Dåliga förhållanden
Brittiska Libcom skriver att Turkiet sannolikt är ett av de värsta ställen att befinna sig på för flyktingar och migranter. Det är svårt att få laglig status i landet, minimilönen som för en turkisk medborgare är 350 amerikanska dollar kan ibland vara den halva för syrier och EU:s avtal med Turkiet har förvandlat landet till vad de kallar för ”ett koncentrationsläger”. Något som många humanitära organisationer bekräftat i flera års tid nu.
EU:s flyktingavtal med Turkiet från 2016 var hårt kritiserat redan innan det ingicks. Både de grekiska öarna och Turkiet har förvandlats till stora interneringsläger som det är omöjligt att lämna. Turkiet är även måna om att vakta gränsen – om allt för många flyktingar når Europa kan utbetalningarna frysas.
Mer EU-pengar utbetalade
Totalt ska Turkiet få sex miljarder euro för att möta utmaningarna som kommer med de syriska flyktingarna. Tyska World News Monitor skrev i söndags att ytterligare 1,4 miljarder euro ur en inofficiella fonden som utgår EU-Turkiet-avtalet på totalt sex miljarder nu betalas ut. Enligt EU-kommissionen, som godkände utbetalningen, ska pengarna främst användas till hälso- och sjukvård. Turkiet behöver dock inte rapportera vad de använder pengarna till.
I Turkiet utnyttjas ofta syrierna som billig arbetskraft. Det har spätt på föraktet för syrier i Turkiet, eftersom arbetslösheten är hög och fattigdomen utbredd, skriver Ahval News. Att Erdogans regeringsparti nu inlett vad som tycks vara en process som påskyndar syriernas återvändande kan vara ett sätt att försöka vinna tillbaka röster i viktiga städer som Istanbul och Ankara, enligt Libcom.