Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Läkare utan gränser tillbaka på Medelhavet

Läkare utan gränser (MSF) och SOS Mediterranee opererade tidigare fartyget Aquarius tillsammans.

Ett fartyg till kommer snart rädda liv på Medelhavet, meddelade Läkare utan gränser (MSF) och den franska organisationen SOS Mediterranee på söndagen. De båda organisationerna har samarbetat förut, och kritiserar nu EU:s brist på agerande samtidigt som situationen i Libyen tvingar allt fler att fly.

De två organisationerna med besättning kommer snart att vara tillbaka på centrala Medelhavet utanför Italien, skriver Läkare utan gränser (MSF) i ett pressmeddelande. Dödssiffrorna i förhållande till de som anländer i Europa har ökat kraftigt. Läkare utan gränser skriver även att fördömer ”den kriminella bristen på agerande från EU:s regeringar”.

– Politiker får dig att tro att de hundratals dödsfallen till havs, och lidandet för de tusentals flyktingar och migranter som är fast i Libyen, är acceptabla kostnader för försöken att kontrollera migration, säger Sam Turner, chef för Läkare utan gränsers uppdrag på centrala Medelhavet och i Libyen.

– Den kalla verkligheten är att medan de (politikerna) säger att den så kallade europeiska migrationskrisen är slut, vänder de medvetet ett blint öka mot den humanitära kris som den här politiken skapar i Libyen och till sjöss, fortsatte Turner.

Fartyget som Läkare utan gränser och SOS Mediterranee kommer segla heter Ocean Viking, är norskägt och seglar under norsk flagg. Det stora lastfartyget kommer kunna rädda upp emot 200 personer på en gång. I besättningen finns totalt 31 personer. SOS Mediterranee kommer ansvara för sök- och räddningsarbetet och Läkare utan gränser för det medicinska.

SOS Mediterranee kritiserar liksom Läkare utan gränser EU för sin passivitet:

– I ett år nu har vi bevittnat en försämring av hur EU svarar på den mänskliga tragedin som utvecklar sig på centrala Medelhavet. EU drog in sina fartyg, en hårdförd kampanj som kriminaliserar frivilliga livräddningsinsatser drivs av EU:s medlemsstater, det finns fortfarande ingen koordinerad, långsiktig mekanism som fördelar ansvaret för att ta emot de som räddas till havs som går i linje med internationell sjölag, säger Frédéric Penard, SOS Mediterranees verksamhetschef.

Tidigare uppdrag

Läkare utan gränser och SOS Mediterranee har tidigare samarbetat, men har inte haft ett fartyg sedan i december 2018. Då fartyget Aquarius beslagtogs av italienska myndigheter förra sommaren och förblev i hamnen beslutade de i slutet på förra året att avsluta uppdraget.

Vid det laget hade Aquarius flagga dragits in två gånger, varav Panama var den senaste. Då hade två flaggor dragits in, varav den sensate var Panama. Att dra in ett skepps flagg görs bara då allvarliga brott tros ha förekommit.

Anklagelserna om att Aquarius bland annat ska ha dumpat avfall i havet har sedan dess avfärdats. Att hindra frivilligorganisationers livräddningsuppdrag görs dock effektivast genom att förhindra att båtarna lämnar hamn, och är något Italien gjort allt mer sedan Salvini svors in som inrikesminister i fjol.

Lvräddningsfartyg på Medelhavet

Just nu är Sea-Watch, Proactiva Open Arms, Sea Eye och Mediterranea Saving Humans på Medelhavet. Den spanska kustbevakningen Salvamento Maritimo räddar också många på västra Medelhavet. SOS Mediterranee och Läkare utan gränser beräknas vara tillbaka i slutet på juli. EU drog in sina fartyg i mars.

Samtliga frivilligorganisationer har hindrats från att lägga till i Italien, och somliga även på Malta. Myndigheterna vill inte släppa i land flyktingar och migranter, samtidigt som få EU-länder längre norrut erbjuder sig att hjälpa till innan nödlägen uppstår. Ansvarsbördan vilar i och med Dublinförordningen på länderna som flest först anländer till, det vill säga Grekland och Italien. Försök att reformera Dublinförordningen pågår, men inga direkta framsteg har gjorts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV