Över 50 blåskrabbor har hittats på Orust i Bohuslän de senaste dagarna, vilket kan vara början på ett stort miljöproblem i kustområdena. ”Om de börjat föröka sig här är det ett otrevligt scenario”, säger Matz Berggren vid Göteborgs universitets marina institution.
Blåskrabban härstammar från Asien, och bara några enstaka vuxna individer har hittats i Sverige sedan 2012. Då har larverna troligtvis följt med i barlastvattnet på fartyg från Asien till Europa.
De senaste dagarna har dock en privatperson hittat över 50 mindre individer på Orust. Det kan innebära att krabban nu börjat föröka sig på västkusten.
– Det vore ett otrevligt scenario. De tränger undan inhemska arter, som strandsnäckor och andra mindre djur – i USA har man sett nedgångar på 60 till 80 procent, säger Matz Berggren.
Under goda förhållanden fortplantar sig blåskrabban minst tre gånger snabbare än vår inhemska strandkrabba. Den blir runt fyra centimeter bred och fem–sex år gammal, och förökar sig redan vid en centimeters bredd.
– De kan bli kopiöst många. På Helgoland i Tyskland har man uppmätt 300 individer per kvadratmeter. De är otroligt framgångsrika och äter det mesta. De håller sig i den riktigt grunda strandzonen, i pölar och under stenar, för att undkomma fåglar och andra rovdjur, säger Berggren.
Nu ska DNA-test utföras på de nyfunna krabborna för att se om de tillhör samma population som äldre individer i området.
– Om ett fartyg kommit med tusentals larver sprider de sig norrut med strömmen, men hittas de på andra platser lutar det åt en naturlig förökning.